Trafo od 285 tona na putu do EPS-ove elektrane 1

Transport blok transformatora od oko 285 tona za EPS-ovu termoelektranu „Kostolac B“ počeo je sa Železničke stanice „Stig“, u blizini požarevačkog sela Bratinac.

Transformator dužine 9,5 metara i širine pet metara sa nastavcima putovaće dva dana, da bi u nedelju stigao u elektranu.

– Sevisiranjem ovog trafoa povećaćemo pouzdanost blokova u Termoelektrani „Kostolac B“, što je veoma značajno za kostolački ogranak EPS-a. Trafo će biti u rezervi, što omogućava nesmetan i lagodniji dalji rad termo postrojenja. Prošla godina bila je rekordna po proizvodnji električne energije u „Kostolcu“, a upravo servisiranje ovog trafoa povećaće pouzdanost i sigurnost u radu i omogućiti da se i dalje držimo dosadašnjih visokih standarda – rekao je Nenad Marković, direktor za proizvodnju električne energije „TE – KO Kostolac“.

Blok transformator je proizveden u Fabrici „Rade Končar“ 1986. i u Termoelektrani „Kostolac B“ bio je konstantno u upotrebi do 2014. godine. Snaga tranformatora je 410 MVA, a u njega staju i više od 62 tone transformatorskog ulja. Remont u Fabrici „Komel transformator“ iz Ripnja, počeo je u julu 2016, a završen je u decembru.

– U subotu ćemo vučnim vozom transformator prevesti osam kilometara. U nedelju rano ujutro će krenuti kroz Bradarac, a zatim i kroz sela Maljurevac i Drmno, sve dok ga ne dovezemo u Termoelektranu „Kostolac B“. Za ovaj specijalni posao angažovano je beogradsko preduzeće „Bora Kečić – specijalni transporti“ – rekao je Đorđe Dugić, inženjer za visoki napon u Termoelektrani „Kostolac B“, koji prati transport.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari