Traže da Grad poštuje svoju odluku 1Foto: Stanislav Milojković

Nekoliko desetina kragujevačkih taksista organizovalo je protestnu vožnju ulicama u centru grada, da bi se na kraju okupili na platou ispred zgrade gradske uprave.

 Pobunjeni taksisti protestuju zbog nelojalne konkurencije, odnosno onih svojih „kolega“ koji rade mimo propisa i ne plaćajući porez, ali i usled činjenice da lokalna samouprava koja, kako tvrde, ne sprovodi sopstveno rešenje o utvrđivanju cena u taksi prevozu, koje je usvojeno u novembru 2015. godine, i kojim je, pored ostalog, predviđeno da cena starta radnim danima iznosi 60 dinara, a da se pređeni kilometar naplaćuje 50 dinara.

– Odnedavno, međutim, više od 90 odsto taksista u Kragujevcu ne naplaćuje start, dok je cena pređenog kilometra pala na 30 do 35 dinara. Mnogi taksisti, pritom, za obračun cene vožnje koriste tablete, a ne taksimetre, koji su jedini zvanični uređaj za utvrđivanje cene u taksi prevozu, kažu taksisti koji su juče protestovali, naglašavajući da su nebrojeno puta upozoravali nadležne u gradskoj vlasti na ove probleme, ali da nikakve reakcije nije bilo. Gradska uprava, jednostavno, ističu, ne sprovodi ni sopstveno rešenje kojim je regulisan taksi prevoz u centru Šumadije, čime su oni taksisti koji poštuju tu odluku i ostale propise dovedeni u više nego neravnopravan položaj u odnosu na nelojalnu konkurenciju.

U Kragujevcu, prema zvaničnim podacima, ima oko 700 taksista koji legalno rade. Na gradskim ulicama ih je, tvrde u ovdašnjim udruženjima taksi vozača, čak oko 1.500, što znači da više od polovine taksista u Kragujevcu radi nelegalno.

Uskoro stare cene?

Nadležni u gradskoj vlasti su obećali juče iza podneva pobunjenim kragujevačkim taksistima da će stare cene taksi prevoza u gradu ponovo važiti od sredine nedelje. Da li će ovo obećanje gradske uprave biti ispoštovano, videće se već narednih dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari