Traže ostavke rukovodstva zbog umanjenih primanja 1Foto: FoNet/ Kostadin Kamenov

Mašinovođe zaposlene u železničkom preduzeću „Srbija kargo“ organizovaće štrajk upozorenja 14,15. i 16. marta nezadovoljne zbog toga što su im umanjeni lični dohoci za januar, izjavio je za Danas Zoran Vučković, predsednik Sindikata železničkog saobraćaja Srbije „Nezavisnost“.

Reč je o jednočasovnom štrajku upozorenja tokom koga mašinovođe neće biti na svojim radnim mestima već će protestovati zbog umanjenih plata a, između ostalog, zahtevaće i smenu menadžmenta preduzeća „Srbija kargo“. Kako je najavljeno, štrajkači će protestovati i zbog otežanih uslova rada i ugrožavanja bezbednosti železničkog saobraćaja. Formiran je i Štrajkački odbor na čijem čelu se nalazi mašinovođa Vlajko Kalabić. Mašinovođe u štrajku pozvale su sve zaposlene u preduzeću da im se pridruže u njihovom protestu. Štrajk će se odvijati u periodu od 12 do 13 sati.

Vučković ističe da su radnicima preduzeća „Srbija kargo“ predočena dva potpuno različita objašnjenja zbog čega je došlo do isplate umanjenih plata za januar.

– Po jednoj verziji reč je o grešci u sistemu prilikom uplata, međutim po drugoj, nema dovoljno novca kako bi se izmirile pune plate pa su isplaćeni umanjeni iznosi, odnosno samo deo ličnog dohotka. Zbog toga se organizuje štrajk upozorenja a verovatno će 12. marta biti upriličena i konferencija za novinare na kojoj će biti izneto više detalja o ovom slučaju – istakao je Vučković. Podršku za štrajk upozorenja imamo od naše sindikalne centrale a o tome da će štrajka u „Srbija kargo“ biti obavestili smo sve nadležne uključujući i premijerku Srbije Anu Brnabić i ministarku saobraćaja Zoranu Mihajlović – navodi Vučković.

Sa druge strane, u „Srbija kargo“ kažu za Danas da je za štrajk opredeljena samo mala grupa zaposlenih u tom preduzeću.

– Prekjuče nam je stiglo obaveštenje o stupanju u štrajk upozorenja od Sindikata železničkog saobraćaja Srbije „Nezavisnost“. Taj sindikat je samo manjinski deo Saveza sindikata železničara Srbije i nije reprezentativan. Inače, Savez sindikata železničara Srbije je jedan od pet reprezentativnih sindikata koji postoje u „Srbija Kargu“. Odmah po dobijanju najave o štrajku upozorenja Sindikata železničkog saobraćaja Srbije „Nezavisnost“, obavestili smo i preostala četiri sindikata, koji su se odmah eksplicitno oglasili da ne podržavaju pomenuti štrajk. Upravo ta četiri reprezentativna Sindikata čine više od 80 odsto zaposlenih u Srbija kargu, odnosno oko 90 odsto ukupnog broja mašinovođa koji rade u preduzeću – navode u „Srbija kargo“.

Oni dodaju da će iako odluku o štrajku smatraju neosnovanom i bespredmetnom, uz napomenu da su se potpisivanjem novog Kolektivnog ugovora, materijalni uslovi u „Srbija kargu“ poboljšali, svakako formirati tim za pregovore sa štrajkačkim odborom.

– Takođe, s obzirom na delatnost koju obavlja naša kompanija, apsolutno i nedvosmisleno prioritet je bezbednost, kako zaposlenih, tako i svih učesnika u saobraćaju, što je precizno definisano Kolektivnim ugovorom – ističu u „Srbija kargo“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari