Traže ukidanje uredbe o smanjenju plata 1Foto: Stanislav Milojković

– Gradsko veće u Kragujevcu uputilo je, uoči minulog vikenda, preporuku nadzornim odborima javno komunalnih preduzeća, čiji je osnivač gradska uprava, da „sagledaju mogućnost isplate solidarne pomoći zaposlenima u iznosu od po 22.620 dinara radi ublažavanja nepovoljnog materijalnog položaja.

Pod uslovom da su za tu namenu obezbeđena finansijska sredstva, odnosno da se time ne remeti redovno poslovanje i likvidnost preduzeća“.

U informaciji Službe informisanja gradske uprave navodi se da je inicijativu o isplati solidarne pomoći pokrenuo Sindikat zaposlenih u komunalnoj delatnosti, koji je 2. novembra predao zahtev gradonačelniku Radomiru Nikoliću. Sindikalci su, doduše, koliko je javnosti poznato, tražili da im se jednokratna finansijska pomoć isplati iz gradske kase. Tim pre što neka kragujevačka javna i javno-komunalna preduzeća posluju na ivici kolapsa, o čemu, opet, svedoči i činjenica da zaposleni u njima traže solidarnu pomoć…

Sindikat komunalne delatnosti u Kragujevcu prethodno je od premijerke Ane Brnabić tražio da se plate zaposlenima u javno-komunalnim preduzećima u Kragujevcu povećaju za pet odsto, s obzirom da su im zarade daleko ispod republičkog proseka. Premijerka im je poručila da se zahtevom obrate lokalnoj samoupravi, te da se, pritom, pozovu na onaj član kolektivnog ugovora kojim je predviđena isplata jednokratne finansijske pomoći zaposlenima u lokalnom javnom sektoru.

Kragujevački komunalci jesu poslušali savet premijerke i obratili su se gradskoj upravi, ali ih je, u međuvremenu, iznenadila, i to više no neprijatno, njena skorašnja najava da se najavljeno povećanje zarada zaposlenima u lokalnim samoupravama za pet odsto neće odnositi na zaposlene u javno-komunalnom sektoru.

Predstavnici radnika u tim kragujevačkim preduzećima podsetili su Brnabićku da su Uredbom Vlade Srbije o smanjenju zarada zaposlenima u javnom sektoru, krajem 2014, plate i njima umanjene za deset odsto, te da je sada, najblaže rečeno, nekorektno da njihova ionako niska primanja ostanu „zamrznuta“. Otuda najavljuju pokretanje inicijative za potpuno ukidanje Uredbe o smanjenju zarada zaposlenima u javnom sektoru. Poručuju i da su spremni da se za ukidanje te vladine odluke kao i za ostvarenje svojih prava bore svim sindikalno dozvoljenim sredstvima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari