Trgovinska saradnja Srbije i Francuske u porastu 1Sanja Ivanić Foto: Printscreen/RTS

Trgovinska saradnja Srbije i Francuske značajno raste poslednjih godina a prošle godine rast je bio 17 odsto i premašeno je milijardu evra, rekla je danas direktorka Francusko-srpske privredne komore u Beogradu Sanja Ivanić.

Ona je za RTS, uoči susreta predsednika Srbije i Francuske, Aleksandra Vučića i Emanuela Makrona, rekla da se nada da će danas biti poznat datum posete Makrona Srbiji jer je to važno iz više razloga, a pre svega zato što sa predsednikom u delegaciji dolaze i preduzetnici.

Kako je rekla, Francuze interesuje energetski sektor i infrastruktura, zainteresovani su za prehrambenu industriju, proizvodnju, servisne industrije, dok je poslednjih godina aktuelna i digitalna industrija.

Prema njenim rečima, poslednjih godina stižu i upiti za srpske investije u Francuskoj ali to ide teže jer je francusko tržište konkurentno i veliko i domaće firme često nemaju kapacitet za toliku proizvodnju.

Zbog toga je, kako je rekla, neophodna strategija, jer u Srbiji postoji potencijal.

Francuske kompanije su zadovoljne poslovnim ambijentom u Srbiji, sve firme koje su došle, ostale su u Srbiji i razvile poslovanje, ali prostora za poboljšanje uvek ima i to se odnosi na političku stabilnost, transparentnost, olakšice i administrativne probleme, kazala je Sanja Ivanić.

Ona je dodala da je u prvih šest meseci ove godine sedam malih i srednjih preduzeća iz Francuske došlo u Srbiju, a da ih je u prethodnih šest godina bilo ukupno pet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari