Turistička privreda Srbije: Hoteli prazni, agencije bez putnika, a ističe državna pomoć 1Foto: Beta/AP/Thanassikis Stavrakis

Turistički privreda u Srbiji je zbog pandemije virusa COVID-19 „na kolenima“ jer u hotelima nema gostiju, agencije su bez putnika, a za osam dana ističe pravo na državnu pomoć u minimalnim zaradama za zaposlene radnike.

Direktor Hotela „M“ u u Beogradu Desimir Popović rekao je za Betu da je za poslednjih dvadesetak dana tu boravila samo odbojkaška reprezentacija Srbije na pripremama, a da do danas nema ni najava o dolasku drugih gostiju.

„Ne znam kako ćemo preživeti period do prolaska pandemije. Konkurisali smo kod Fonda za razvoj za kredit za likvidnost i stavili hipoteku na hotel da bi mogli da isplaćujemo plate i troškove koji su bili odloženi na tri meseca“, rekao je Popović.

Dodao je da se nada da će se Srbija „ugledati na Hrvatsku, Slovenija, Francusku i druge zemlje koje su iz državne kase pomogle hotele obezbedjenjem plata za zaposlene do kraja godine“, rekao je Popović.

Direktor Hotela „Radisson Collection“ u Beogradu Aleksandar Vasilijević rekao je da je stanje u poslovanju teško jer „nema velikog biznisa“.

„Osim individualnih rezervacija i putnika u tranzitu, drugih gostiju nema, a to je svega 10-15 odsto kapaciteta i nedovoljno je za normalno funkcionisanje hotela“, rekao je Vasilijević.

Dodao je da je slično stanje i u Evropi, u hotelima su, prema nedavno urađenom istraživanju, kapaciteti popunjeni oko 15 odsto, a hoteli su počeli da oživljavaju najviše u Kini gde je popunjenost kapaciteta oko 44 odsto, a u Americi 35 odsto.

Udruženje hotelijera u Srbiji će, po njegovim rečima, posle formiranja nove vlade Srbije pokrenuti pitanje razvoja tog sektora jer „u ovakvoj situaciji ne treba trošiti kapacitete za promociju“.

Slična je situacija i u turističkim agencijama jer nema zainteresovanih za putovanja i godišnje odmore ni u zemlji, ni u inostranstvu.

Menadžer turističke agencije „Banbus“, Veljko Kovačević, rekao je da je ta agencija otkazala sve aranžmane za Grčku, delimično zbog zahteva putnika, a delom zbog neizvesnosti i mogućih komplikacija na odredištu kojih je već bilo s prvim turistima u toj zemlji.

„Dok ne odemo u tu zemlju, ne znamo ni šta će biti sa uplaćenim novcem, da li će ga vratiti do 2021. godine“, rekao je Kovačević.

On je dodao da je problem i s Crnom Gorom gde njegova agencija ima hotel koji je bio 80 odsto rezervisan, ali se teško dobijaju i dozvole za ulazak autobusa u Crnu Goru, pa su te rezervacije pomerene.

Kovačević je rekao da se „teško pokreće stanje i u domaćem turizmu i da su neka putovanja zamenjena za hotel u Sokobanji“.

„Ima malo ekskurzija, ali to, zajedno s rezervacijama u Sokobanji, čini tek deset odsto popunjenosti kapaciteta, a u ovo vreme bi trebalo da su kapaciteti rezervisani 90-100 odsto“, rekao je Kovačević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari