Turističke agencije traže pomoć Vlade Srbije za đačke ekskurzije 1Foto: Pixabay/Ghcassel

Turističke agencije zatražile su od Vlade Srbije da dozvoli đačke ekskurzije i rekreativnu nastavu, odložene zbog epidemije korona virusa, jer roditelji traže da im agencije vrate novac koje one nemaju.

Vlasnik agencije „Sonik“, Predrag Jakovljević rekao je za Betu da ne mogu da vrate novac roditeljima jer su deo akontacije za ekskurzije i rekretivnu nastavu ugovorenu prošle, 2019. godine, prosledili hotelima i prevoznicima, a oni su taj novac uložili u renoviranje i vozila.

„Imamo ugovore sa tridesetak škola za nekoliko hiljada đaka, za realizaciju rekreativne nastave i ekskurzija čija je vrednost oko 150.000 evra, a blokirani smo jer ne možemo ni da izvedemo putovanja, ni da vratimo novac“, rekao je Jakovljević.

Dodao je da će, po Uredbi o zamenskom putovanju, taj novac, ako se ne realizuju aranžmani, turističke agencije morati da vrate u januaru 2022. godine.

On je rekao da očekuje od Vlade Srbije pomoć da bi se našao način da se realizuju đačka putovanja jer druga putovanja u Srbiji nisu zabranjena, a pojavile su se i agencije koje nude deci „letnje kampove“.

Po rečima Zorana Serdara, vlasnika novosadske agencije „Fantast“ koja ima aranžmane za ekskurzije 6.000 đaka, ugovorena putovanja u inostranstvo su prošle godine zamenjena domaćim.

„Hoteli kojima smo proslediti novac ne vraćaju ga, a mi smo dužni da ga početkom naredne godine vratimo ako se ne izvedu putovanja tako da je opšti kolaps“, rekao je Serdar.

Direktor turističke agencije „Euroturs“ iz Niša, Milan Petković, apelovao je na Vladu Srbije i njen Krizni štab da nađu način da deca idu na rekreativnu nastavu koja je u okviru školskog programa i na ekskurzije.

„To su poslovi ugovoreni još u septembru 2019. godine, a reč je o hiljadama đaka koji bi bili smešteni uglavnom u posebnim objektima koji su sada zatvoreni“, objasnio je Petković.

Po rečima direktora „Grand tursa“ iz Novog Sada, Petra Kneževića, ta turistička agencija je ugovorima o javnim nabavkama dužna da realizuje putovanje i smeštaj za oko 5.000 dece.

„Morali smo avansno da platimo smeštaj đaka, nekim hotelima čak i više nego što su škole uplatile, a reč je o rezervacijama za 35.000 dana“, rekao je Knežević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari