Turistički pristan predat na upravljanje 1

U Smederevu je danas izvršena primopredaja turističkog pristana lučkom operateru, Konzorcijumu koji čine privredna društva „Đerdap usluge“ a.d. Kladovo i „Emporio team“ d.o.o. iz Beograda, na desetogodišnje upravljanje, prenosi Podunavlje.info.

Prošle godine je uz pomoć Ministrarstvo trgovine i turizma obezbeđen šlep-pristan u vrednosti od 25 miliona dinara. Zbog usvajanja seta zakona u ovoj oblasti, pristan nije bio u funkciji od kada je postavljen. Lokalna samouprava ga je ustupila Agenciji za upravljanje lukama, koja je raspisala tender za dobijanje lučkog operatera. Nakon toga, krajem oktobra potpisan je Ugovor o obavljanju lučke delatnosti u međunarodnom putničkom pristaništu u Smederevu, između Agencije za upravljanje lukama i pomenutog Konzorcijuma.

Konzorcijumu je uručeno i Rešenje i Uverenje o upisu u registar lučkih i pristanišnih operatera, čime je Konzorcijum zvanično prvi lučki operater koji će svoju delatnost obavljati na međunarodnom putničkom pristaništu u Smederevu narednih deset godina.

„Smederevo ima dosta turističkih potencijala koje do sada nismo na pravi način iskoristili. Ovo je trenutak da spojimo Agenciju za luke, operatera i naše javno preduzeće, sa željom da prvi kruzeri i turistički brodovi staju kod Smedereva i tako značajno pokrenemo turizam. Sve smo radili u zakonskim okvirima i u etapama kako bi „bele lađe“ ponovo pristajale. Grad ima šta da pokaže, imamo Vilu Obrenovića, Tvrđavu, imamo dosta istorijskih spomenika i znamenistosti koji mogu da budu interesantni za turiste. Uz pomoć države radimo na izmeštanju industrijskog koloseka. Želimo da otvorimo Tvrđavu i da konačno dođe na Uneskovu listu, kako bi mogla da se koriste značajna sredstva za njenu revitalizaciju i osmišljavanje sadržaja unutar zidina“, rekla je danas gradonačelnica Smedereva Jasna Avramović.

Predstavnik Agencije za upravljanje lukama Vladimir Pavlović je naglasio da je Smederevo primer kako lokalna samouprava treba da iskoristi šansu koju pruža lokacija, Dunav i potencijal linijskog saobraćaja i kruzinga koji treba maksimalno da se iskoristi. On je poručio da je Agencija u proteklom periodu kao svoj prioritet stavila razvoj kruzinga i putničkih pristaništa na Dunavu, a ove godine su otvorena dva pristaništa u Kladovu i Smederevu i u skladu sa tim je dodeljen Ugovor o obavljanju lučke delatnosti operateru. On je izrazio nadu da će Smederevo iskoristiti sve potencijale koje pruža priliv novih turista, mogućnost za razvoj i zapošljavanje novih ljudi u oblasti rečnog turizmu.

Menadžer lučkog operatera LJubomir Šuljeranović je istakao da je kruzing oblast koja brzo napreduje, a naša šansa je u tome što imamo dosta lepih prostora na Dunavu, nažalost nismo dovoljno koristili te potencijale. On je, ukazujući na potencijal za razvoj, podsetio da je ove godine u Beogradu pristalo više od 600 turističkih brodova.

Direktor JP Smederevska tvrđava Goran Jovšić je kazao „mi smo ovim ušli u Ligu šampiona“ i dodao da je reč o najskupljem vidu turizma na Dunavu.

„Zamislite da nam Mančester ili Real dođu u Smederevo. E, to je isto. Doći će nam kruzeri i to je naša neverovatna šansa.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari