Turska i Egipat najpopularniji, Grčka održava nivo 1Foto: Pixabay/PublicDomainPictures

Iako su cene turističkih aranžmana za predstojeću letnju sezonu u proseku za pet odsto veće nego prošle godine, prodaja u turističkim agencijama u Srbiji ide dobro i za sada se beleži rast od osam odsto u proseku.

Republički zavod za statistiku je nedavno objavio podatke o cenama, prema kojima su paket aranžmani februara ove godine bili za 17 odsto skuplji nego februara prošle godine. Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Aleksandar Seničić za Danas kaže da je poskupljenja bilo, ali da ono u proseku nije veće od pet odsto, te da podaci RZS nisu reprezentativni s obzirom na način na koji se odgovara na njihove upitnike.

– Imali smo delimično poskupljenje, a razlozi za to su različiti po destinacijama. Na primer, aranžmani za hotele u Grčkoj su skuplji za nekih sedam odsto u proseku, najviše zbog povećanja boravišne takse, ali i tzv. siti takse koja je u hotelima od dva do četiri evra. Neto cene hotela su otprilike na istom nivou kao prošle godine, a apartmani takođe nisu poskupeli – ističe Seničić.

Za nijansu je ove godine skuplje i letovanje u Turskoj, napominje on, baš kao i u Egiptu.

– Hoteli u Turskoj su malo povećali cene, ali su zato čarteri pojeftinili tako da je prosečan rast cene aranžmana nekih četiri odsto, u Egiptu pet odsto. Međutim, to nije uticalo na prodaju aranžmana koji su skočili nekih osam odsto u proseku za sve destinacije – ističe Seničić.

Skok prodaje aranžmana najviše dugujemo, kako kaže, upravo Turskoj i Egiptu koji beleže rast ove sezone veći od 30 odsto.

– Turska i Egipat nude velike pogodnosti, naročito porodicama. Imate dosta hotela koji daju besplatan smeštaj za dvoje dece do 16 godina, što dosta utiče na porodice prilikom odabira destinacije – napominje Seničić i podseća da se najveći broj turista iz Srbije koji odluče da putuju preko agencije opredeljuje za plaćanje u ratama, od 60 do 70 odsto njih.

Direktor Belvi travela Milan Lainović kaže za naš list da aranžmani u njihovoj agenciji nisu poskupeli u odnosu na prošlu godinu.

– Aranžmani za Španiju, Italiju, kao i Grčku su na istom nivou kao prošle godine, cene su nisu menjale, a u slučaju Turske i Egipta čak je došlo do pojeftinjenja – ističe Lainović. To što su Grci nedavno digli cene svojih hotela, nije, kako kaže, uticalo na cenu aranžmana, jer je prodaja u Belvi travelu počela 1. novembra prošle godine i od tada nisu korigovali cene.

Nevena Margan, brend menadžerka u Filip Travelu potvrđuje da su Turska i Egipat ove sezone zabeležili najveću tražnju, ali kaže da ih ne iznenađuje tako veliki broj rezervacija za ove vrlo specifične destinacije, jer nude najkvalitetniji koncept all inclusive odmora.

– Veliki broj ljubitelja ovog koncepta odlučio se da na vreme rezerviše letovanje upravo zbog uštede i povoljnosti koje su išle i do 50 odsto za pojedine hotele, a tu su i benefiti poput boravka dvoje dece gratis, u odabranim hotelima što predstavlja značajnu uštedu, a nije tipično za ostale destinacije Mediterana. Cene aranžmana prema našoj proceni jesu veće ali za sedam do deset odsto u proseku i variraju od destinacije do destinacije. Na to je uticalo više faktora, a bilo je očekivano barem na čarter paket aranžmanima. Naime, prošle godine je poskupelo gorivo, što se odrazilo na cenu aranžmana za leto 2018, tako da samo poređenje cena u vreme Sajma turizma ove i prošle godine nije do kraja precizno. Veće cene goriva primorale su avio kompanije da cene za ovogodišnju sezonu podignu u startu – pa su aranžmani sa avio prevozom u startu bili skuplji – kaže Margan i dodaje da su hotelijeri većine zemalja podigli cene u proseku do 15 odsto a više su i cene polisa osiguranja.

Raznoliko

Smeštaj u apartmanima u Grčkoj, na Halkidikiju ili Tasosu, za četvoročlanu porodicu sa dvoje dece može da se nađe za nekih 550 do 650 evra za deset ili 12 dana. Desetodnevni polupansion u hotelu na Sitoniji je 300 do 500 evra po osobi u zavisnosti da li se letuje početkom juna ili u špicu sezone tokom jula i avgusta. Smeštaj „ol inkluziv“ u turskoj Antaliji 10 ili 11 dana avionom košta u jeku sezone od 800 do 900 evra po osobi, polupansion je nekih 500 do 550 evra po osobi. Deset dana letovanja u ol inkluziv varijanti u Hurgadi u Egiptu, na primer, može da se nađe za 450 evra po osobi, cena za decu je 250 evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari