Tvrdnje predsednika i premijerke u sukobu sa razumom i pravom 1Foto: Stefana Savić

Ništa nije tako dugovečno kao privremeni državni projekat, glasi jedna američka poslovica.

U Srbiji to važi više nego bilo gde drugde, pa nas to dovodi i do raznih apsurdnih situacija. Tako imamo Zakon o privremenom načinu uređivanja isplate penzija ili u javnosti poznat kao zakon o smanjenju penzija iz 2014. godine koji vlasti neće da ukinu zato, za nepoverovati je ali, da se ne bi smanjile penzije.

Ova spektakularna zamena teza, koju su u javnosti plasirali i premijerka Ana Brnabić i predsednik Aleksandar Vučić, a koja implicira da ukoliko bi se ukinuo sporni zakon i penzije vratile na nivo iz 2014. godine ne bi se računala tri povećanja penzija koja su se od tada desila. Međutim, u inače kratkom Zakonu o privremenom uređivanju načina isplate penzija, jedino gde se spominju povećanja je u članu 5a u kome je navedeno da se procenat usklađivanja penzija utvrđuje zakonom kojim se uređuje budžetski sistem.

Advokatice Dragana Veličkovic i Đurđijana Filimonović u pisanom odgovoru Danasu potvrđuju da se Zakonom o privremenom uređivanju načina isplate penzija, penzije smanjuju, a ne povećavaju.

„Shodno tome, ukidanjem napred navedenog zakona penzije bi se vratile na nivo na kom su bile pre četiri godine. Ukoliko je i bilo povećanja penzija, isto se ne tiče pomenutog zakona, te bi njegovim ukidanjem penzioneri imali veće penzije nego pre 2014. godine. Dakle, radi se o klasičnoj zameni teza i obmani građana. Zakon svakako treba da se ukine, jer je neustavan i suprotan Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju, a u prilog tome svedoče opomene Međunarodnog monetarnog fonda“, kažu one.

Ne samo da povećanja penzija, koja su se u tri navrata desila (u januaru 2016, 2017. i 2018 za ukupno 7,9 odsto) nisu isplaćena po osnovu ovog zakona koji treba da bude ukinut, već su prema Zakonu o PIO koji je suspendovan 2014. godine, donošenjem zakona o umanjenju penzija, dva puta godišnje penzije trebalo da budu usklađene sa troškovima života (ukupno usklađenje za ove četiri godine bi bilo blizu nivoa ostvarenog povećanja penzija). Nekako, ni predsednica Vlade ni predsednik države u svojim izjavama nisu obratili pažnju na ove detalje, pa smo dobili teško shvatljivu izjavu da bi „ukidanje Zakona o privremenom umanjenju penzija značilo smanjenje primanja za 80 odsto penzionera“.

Zoran Ivošević, nekadašnji sudija Vrhovnog suda ističe da ovo ne da nije logično, nego nije ni moguće.

– Kao prvo, zakon o umanjenju penzija se lažno predstavlja kao zakon o privremenom uređenju načina isplate penzija, a niti uređuje isplatu penzija, niti je privremen, jer se ne zna rok trajanja. Penzija je imovinsko pravo, nije poklon, i stiče se uplatom doprinosa. Zato je ovaj zakon protivan članu 58 Ustava koji kaže da su imovina i svojina zajamčeni Ustavom i ne mogu se smanjivati ni ograničavati. Uzimanje penzija je vrsta konfiskacije – smatra Ivošević dodajući da se predstavnici vlasti koriste kombinacijom eufemizma i populizma pokušavajući da prikriju ovo.

Tako, objašnjava Ivošević, imamo situaciju da zvaničnici daju izjave koje nemaju veze sa logikom.

– Vučić kaže „uvek sam za zaštitu najugroženijih, a oni bi bili uskraćeni jer ne bi dobili povećanje“. On zanemaruje da bi i ti ljudi sa penzijama manjim od 25.000 dinara imali u međuvremenu povećanje penzija na osnovu redovnog usklađivanja po Zakonu i PIO. Ne verujem da to ne zna, budući da je pravnik. A izgleda da premijerka ne zna osnovne stvari u vezi penzija kada je rekla da penzije treba usklađivati dvogodišnje. Pa to nikada nije bilo, penzije su se usklađivale na četiri meseca, pa onda na šest meseci, nikad na dve godine – napominje Ivošević.

Cela situacija sa odbijanjem države da ukine sa pravne strane sporni zakon, za ekonomistu Danila Šukovića je dokaz da je ovo voluntaristička država u kojoj može da radi ko šta hoće.

– Kao ekonomista, veću nebulozu nisam odavno čuo. Zanima me kako to što prestanete da nekom uzimate njegovu imovinu, može da ugrozi bilo koga. Ta penzija je zarađena uplatom doprinosa. To što smo siromašna zemlja i ima puno penzionera koji žive ispod linije siromaštva je druga stvar i to mora da se rešava socijalnom politikom, ali ne sme da se dira u nečiju svojinu mimo Ustava i mimo pravde. A kod nas izgleda da može i ovako, a može i onako – ogorčen je Šuković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari