S osmehom je nedavno dočekana izjava premijera Srbije Ivice Dačića da bi vozovi srpskim prugama uskoro mogli da se kreću i do 200 kilometara na čas. To bi, naime, trebalo da bude logična posledica onog što je započeto tokom jučerašnjeg razgovora predsednika srpske vlade sa premijerima Mađarske i Kine Viktorom Orbanom i Li Kećijangom.

Glavna tema razgovora trojice premijera, koji učestvuju na Samitu u Bukureštu, bila je rekonstrukcija pruge Beograd-Budimpešta, odnosno realizacija zajedničkog projekta brzih pruga na ovoj relaciji.

Dačić je juče predstavio još dva projekta kineskom premijeru. „Jedan je vezan za revitalizaciju i izgradnju novog bloka termoelektrane Kostolac, u vrednosti od 700 miliona dolara, a drugi je izgradnja jednog dela autoputa od Obrenovca do Ljiga“, rekao je Dačić nakon sastanka sa Kećijangom.

Osim Dačića, na Samitu 16 premijera iz Centralne i Istočne Evrope i Kine, u srpskoj delegaciji su i ministri energetike i saobraćaja Zorana Mihajlović i Aleksandar Antić.

Prema nekim podacima, izgradnja brze pruge između Beograda i Budimpešte, u dužini od 350 kilometara, koštala bi do dve milijarde evra, a Kinezi su i ranije izrazili zainteresovanost da finansiraju taj projekat i to putem kredita. Veći deo ove pruge, 184 kilometra ide kroz Srbiju, dok je mađarski deo dug 166 kilometara. Trenutno, put vozom od jedne do druge prestonice traje gotovo osam sati, a prosečna brzina kojom se vozovi kreću je nešto veća od 40 kilometara na čas. Prema ocenama stručnjaka, rekonstrukcija pruge omogućila bi da se vozovi kreću bar 130 kilometara na čas, odnosno tri puta brže nego sada, što znači da bi putovanje od jednog do drugog grada trajalo ne više od tri sata.

Prema ranijim najavama, brza pruga između Beograda i Subotice mogla da bude izgrađena za četiri do pet godina, a izrada glavnog projekta koštala bi 5,8 miliona evra.

Prijateljski i otvoreno

Premijer Srbije Ivica Dačić je, kako je rekao, prijateljski i otvoreno razgovarao i sa predsednikom mađarske vlade Viktorom Orbanom. „Orban je istakao kako Mađarska podržava evropsku integraciju Srbije i smatra da je Vlada Srbije mnogo uradila u proteklom periodu“, istakao je Dačić. On je naglasio kako je zajednička sednica vlada Mađarske i Srbije još ranije dogovorena, kao i da će biti održana početkom sledeće godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari