U duhu 21. veka 1Foto: Šabac.rs

Opredeljenje za Evropsku uniju podrazumeva ispunjavanje značajnog broja kriterijuma.

Tako se u pristupnim modalitetima izdvajaju: obezbeđenje pijaće vode, upravljanje otpadom i otpadnim vodama, energetska efikasnost kao i obuhvatanje najmlađe populacije u vrtiće. Samo za ispunjavanje kriterijuma u oblasti ekologije Srbiji će biti potrebno 15 milijardi evra.

U poslednjoj deceniji u Šapcu su urađeni značajni projekti prema evropskim standardima. Tako je gradski vodovod obezbeđen izvorištima kvalitetne pijaće vode sa više od 300 litara u sekundi, a kapaciteti su dvostruko veći. Uz pomoć Evropske unije izgrađeno je postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, jedno od tri u Srbiji a jedino funkcionalno. Takođe, uređena je savremena regionalna deponija u Sremskoj Mitrovici, i za ove projekte Evropska unija uložila je oko 20 miliona evra. Od nekadašnjih stotinu tona otpada i smeća koje se odlagalo na gradskoj deponiji Dudara, danas se dnevno na regionalnu deponiju skladišti trostruko manje.

Značajan iskorak bilo je selektovanje otpada, postavljanje reciklažnih ostrva, kompostiranje tzv. zelenog otpada, a novina je i prikupljanje otpada u selima. Nažalost, u Srbiji se reciklira manje oko deset odsto otpada, a u razvijenim zemljama to iznosi i do 90 odsto. Uz to, u ovoj grani moglo bi da se zaposli desetak hiljada lica, sa prihodima od nekoliko stotina miliona evra, umesto velikog troška deponovanja kao i zagađenja životne sredine.

I dok se u Srbiji troši tri-četiri puta više energije od evropskog proseka, Šabac je prvi grad koji mnogo ulaže u energetsku efikasnost. Više o 1.600 stanova je termički izolovano, zgrade su dobile lepši izgled, a time je ušteđena barem jedna toplana. Zbog toga Šabac je uvršten u grupaciju tzv. pametnih gradova, kao jedini iz Srbije. Da je u pitanju veliki svetski projekat primer je Kina gde će biti uloženo oko 500 milijardi dolara. Ne manji značaj ima i obuhvatanje najmlađih u vrtiće i predškolsko obrazovanje. Šabac je među retkim gradovima u Srbiji gde nema liste čekanja za vrtiće.

Naravno, preduslovi za članstvo u Evropskoj uniji su i demokratske tekovine, slobode mišljenja, medija, široka prava odlučivanja i socijalna politika. Upravo u tom domenu Šabac je prvi primenio neposredno odlučivanje građana o trošenju sredstava od poreza na imovinu. Prvi je primenio i praksu jednog šaltera, gde građani rešavaju svoje zahteve u razumnom roku. To je praktična primena međunarodnog sistema kvaliteta ISO 9001 koji gradska uprava primenjuje već godinama, a ovde se najbrže dobija građevinska i upotrebna dozvola. Dovoljan podatak je da u javnom sektoru ima za oko 200 manje zaposlenih nego što to rigorozne mere republičke vlade dozvoljavaju. Javna preduzeća u Šapcu rade bez gubitaka, sa najnižom cenom grejanja, vode i kanalizacije kao i odnošenja smeća Srbiji. I mnogo je važno što se za kulturu izdvaja sedam odsto iz budžeta, a primera radi iz republičkog budžeta svega 0,64 odsto.

Milijardu dinara manje iz Republike

S druge strane, kao jedini opozicioni grad Šabac ima veliku opstrukciju republičke vlasti. Nedopustivo je da nisu isplaćeni dugovi za izgradnju bazena, isplatu otpremnina radnika „Zorke“, a transferi iz Republike smanjeni su za milijardu dinara. Iako ima najveću industrijsku zonu država ćuti o izuzetno značajnom projektu izgradnje auto-puta Ruma – Šabac, koji bi znatno doprineo dolasku stranih investicija. Uz to EPS ne ispunjava svoje obaveze instaliranja trafo stanice od 31,5 megavata, a „Srbijavode“ ne ulažu u drugu fazu postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, a trebalo bi. Eklatantan i nezabeležen primer u novijoj istoriji Evrope je da se bez ikakvog valjanog obrazloženja premesti Uprava za agrarna plaćanja iz Šapca u Beograd, i još se čeka na akreditaciju, a iz IPA fondova moglo se iskoristiti 175 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari