Železnice Srbije saopštile su juče da će tokom sezone letnjih odmora saobraćati vozovi za bugarske primorske gradove Varnu i Burgas i za Istanbul. Direktna kola za Varnu će od 9. juna do 7. septembra saobraćati u okviru voza Beograd-Sofija. Voz iz Beograda kreće u 21.10 a u Varnu stiže u 17.

Železnice Srbije saopštile su juče da će tokom sezone letnjih odmora saobraćati vozovi za bugarske primorske gradove Varnu i Burgas i za Istanbul. Direktna kola za Varnu će od 9. juna do 7. septembra saobraćati u okviru voza Beograd-Sofija. Voz iz Beograda kreće u 21.10 a u Varnu stiže u 17.55 narednog dana. Povratna karta za drugi razred košta 79,60 evra a za prvi razred 119,6 evra. Kola za Burgas će od 12. juna do 28. avgusta saobraćati samo četvrtkom i petkom zbog radova na bugarskim železnicama, dok će od 29. avgusta do 19. septembra voziti svaki dan u okviru voza za Sofiju koji iz Beograda kreće u 8.40. Voz u Burgas stiže u 6.05 narednog dana. Cena povratne karte iznosi 72,4 evra za drugi razred i 108 evra za prvi razred. Kola za Istanbul voze svaki dan u okviru voza za Sofiju koji kreće u 8.40. Dolazak u Istanbul je u 8.25 narednog dana. Povratna karta u drugom razredu iznosi 88 evra a u prvom razredu 132 evra. Dodatak za ležaj u kušet vozilu za linije za Bugarsku je šest evra u drugoj klasi i devet evra u prvoj klasi, dok je u kolima za Istanbul dodatak 9,4 evra u drugoj klasi i 14 evra u prvoj klasi. Deca od šest do 14 godina imaju 50 odsto popusta na kartu.
Beograd – Predstavnici Robnih kuća Beograd saopštili su juče da su se pojavili lažni agenti za zakup prostorija Robnih kuća i ukazale da se prostorije mogu zakupiti samo u Službi zakupa tog preduzeća. „U cilju zaštite potencijalnih poslovnih partnera, obaveštavamo javnost da ni Robne kuće Beograd, ni Verano Motors, niti njihov partner, grčka kompanija MIG, nisu ovlastile nijedno pravno lice ni pojedinca da posreduje u zakupu prostora, ili da pregovara sa potencijalnim zakupcima“, navodi se u saopštenju. Kompanija Verano motors kupila je u oktobru prošle godine Robne kuće za 360 miliona evra, a vlasnik te kompanije Radomir Živanić tada je najavio da će kupovinu sufinansirati grčka Marfin investment grupa.
Beograd – Kompanija Japan tobako internešnl u Srbiji najavila je juče da će u pilot projekat navodnjavanja zasada duvana na 80 do 100 hektara uložiti 100.000 evra. JTI ovih dana počinje nabavku i postavljanje sistema za navodnjavanje na posedima proizvođača u Sremu koji proizvode duvan sorte „virdžinija“, rečeno je agenciji Beta u toj kompaniji. To je prvo ulaganje JTI u navodnjavanje duvana u Srbiji, a planirano je da se projekat nastavi i naredne godine, jer je, kako smatraju u toj kompaniji, navodnjavanje ključno za dobijanje visokih prinosa. Ta kompanija je sa svojih 500 kooperanata završila sadnju duvana na više od 1.300 hektara i očekuje otkup više od 3.000 tona duvana.
U JTI očekuju da će stručna i finansijska pomoć omogućiti proizvođačima da ostvare prinos veći od 1.800 kilograma po hektaru, koliko je iznosio i prošle godine. Uzgajivačima su obezbeđeni đubrivo, zaštitna sredstva, energenti, kao i sav ostali repromaterijal neophodan u procesu proizvodnje duvana. Kako je precizirano, na 1.000 hektara posejana je sorta „virdžinija“, a na preostalih 300 hektar sorta „berlej“. JTI je iz sopstvene proizvodnje obezbedio osam miliona strukova duvana „berleja“, a u saradnji sa proizvođačima posađeno je 24 miliona strukova sorte „virdžinija“. JTI je član kompanije Japan Tabako, trećeg po veličini u svetu proizvođača duvanskih proizvoda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari