Prvi kontingent Zastavinih pištolja CZ 99, namenjenih iračkim snagama bezbednosti, krenuće krajem ovog meseca. U Irak, saznaje Danas, krajem maja biće izvezeno 2.000 pištolja, u vrednosti od oko 600.000 dolara. Ukupno će, prema ugovoru s Ministarstvom odbrane Iraka, ove godine u tu zemlju biti isporučeno 18.

Prvi kontingent Zastavinih pištolja CZ 99, namenjenih iračkim snagama bezbednosti, krenuće krajem ovog meseca. U Irak, saznaje Danas, krajem maja biće izvezeno 2.000 pištolja, u vrednosti od oko 600.000 dolara. Ukupno će, prema ugovoru s Ministarstvom odbrane Iraka, ove godine u tu zemlju biti isporučeno 18.500 pištolja vrednih oko pet miliona dolara. Pored ovog direktnog, Zastava u Irak, posredstvom inostranih, uglavnom američkih kompanija, izvozi i pešadijsko naoružanje, odnosno mitraljeze, novu vojnu pušku M 21, dalekometnu snajpersku pušku „crna strela“ i automatske bacače granata. Vrednost ovog izvoznog aranžmana, za ovu godinu iznosi oko 20 miliona dolara. Do kraja ove nedelje i američkom tržištu biće isporučen prvi ovogodišnji kontingent pištolja „M 88“ i „CZ 99“. Prema ugovoru sa američkim Remingtonom, Zastava ove godine u SAD treba da izveze lovačke karabine, malokalibarske puške i pištolje u vrednosti od oko tri miliona dolara.
Beograd – Kompanija ABS Holdings, predstavila je na Sajmu tehnike dva nova revolucionarna proizvoda – transformatore koji štede energiju i sistem relejne zaštite PC 210. Ovi proizvodi uskoro će se naći na tržištima Srbije, Rusije i EU. „Na ovaj način kompanija ABS Holdings ostaje lider i glavni inovator u oblasti energetike u Srbiji, s obzirom da ovim proizvodima podiže i tehnološki nivo celokupnog sektora energetike, što će ga učiniti konkurentnim u odnosu na region i Evropsku uniju. U ovoj godini planirali smo obrt u visini od 90 miliona dolara i povećanje izvoza prvenstveno na tržište Ruske Federacije. Izvozimo i u zemlje regiona, Kipar, Bugarsku i Rumuniju“, rekao je Zoran Radosavljević, direktor ABS Beograd.
Beograd – Droga Kolinska povećala je prošle godine prodaju namaza argeta na tržištu Srbije za 47 odsto. Trend rasta nastavljen je i u ovoj godini, a prodaja namaza tog proizvođača veća je za 77 odsto u odnosu na isti period 2007. godine. I pored rasta prodaje, kapacitet fabrike u Izoli od oko 6.500 tona prerađevina godišnje dovoljan je da podmiri povećanu tražnju. Pri tom, Droga Kolinska pretenduje da postane značajan regionalni proizvođač raznih vrsta namaza, a otvaranje nove fabrike u Hadžićima, u koju je uloženo 26 miliona evra omogućava dalji rast proizvodnje za oko 90 odsto. Argeta namazi sa osam različitih ukusa rezultat su pažljivo odabranih sastojaka.
Novi Sad – Ministar poljoprivrede Srbije Slobodan Milosavljević izjavio je juče da ove godine očekuje dobar rod i rast poljoprivredne proizvodnje u Srbiji za 10 odsto u odnosu na prethodnu godinu. On je novinarima tokom obilaska 75. međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu rekao da je Ministarstvo podsticajnim merama pomoglo povećanje stočnog fonda i da će taj trend biti nastavljen i u ovoj godini. „Što se tiče cene mesa, očekujem da će ona ostati u okviru koji je prihvatljiv za građane Srbije“, rekao je srpski ministar poljoprivrede. Milosavljević je dodao i da nije realno očekivati da će neke značajnije investicije doći u Srbiju pre konstituisanja nove vlade i skupštine Srbije i izrazio nadu da će se to ubrzo dogoditi.
Beograd – Agencija za privredne registre omogućila je, od pre nekoliko dana, elektronsku registraciju preduzetničkih radnji. Posle registracije korisničkog naloga preduzetnika na sajtu Agencije, potrebno je podneti i elektronsku prijavu za registraciju radnje. Agencija za privredne registre poslaće potvrdu o prijemu prijave za registraciju na elektronsku adresu korisnika i započeti postupak registracije. Odštampanu elektronsku potvrdu, zajedno sa ostalom originalnom dokumentacijom i dokazom o plaćenoj naknadi za registraciju, preduzetnik dostavlja Agenciji najkasnije u roku od pet dana od prijema potvrde. Nov način registracije omogućava ubrzanje postupka, a preduzetnici u agenciju dolaze samo jednom, prilikom podizanja originalnog rešenja o registraciji, mada je moguća i dostava rešenja poštom.
Beograd – Akcijski fond će 29. maja na Beogradskoj berzi ponuditi na prodaju 64,19 odsto akcija proizvođača mašina Inoks iz Bačkog Petrovca po početnoj ceni od 2,93 miliona dinara. Rok za prijavljivanje za aukciju ističe 26. maja, a biće ponuđeno 58.507 akcija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari