Aukcijska prodaja kragujevačke fabrike „21. oktobar“, druga po redu, zakazana je za danas. Ukupna vrednost „21. oktobra“, proizvođača svetlosne i druge opreme i delova za putnička i terenska vozila, procenjena je na 625,5 miliona dinara (oko osam miliona evra), a na aukciji će ova firma potencijalnim kupcima biti ponuđena po početnoj ceni od 100 milina dinara.

Aukcijska prodaja kragujevačke fabrike „21. oktobar“, druga po redu, zakazana je za danas. Ukupna vrednost „21. oktobra“, proizvođača svetlosne i druge opreme i delova za putnička i terenska vozila, procenjena je na 625,5 miliona dinara (oko osam miliona evra), a na aukciji će ova firma potencijalnim kupcima biti ponuđena po početnoj ceni od 100 milina dinara. Prva aukcijska prodaja „21. oktobra“ bila je organizovana 27. septembra, ali tada nije bilo zainteresovanih kupaca. Svojevremeno, preciznije 2003. godine, za ovu bivšu Zastavinu fabriku bila je zainteresovana nemačka kompanija Šefenaker, ali je tada „21. oktobar“ tada bio u restrukturiranju, te su Nemci sličnu firmu kupili u Rumuniji.
London – Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) objavila je poziv za pretkvalifikacioni tender za projekat rekonstrukcije i izgradnje dela autoputa kroz Beograd i Obilaznice, objavljeno je na sajtu EBRD. Pretkvalifikaciona dokumentacija treba da stigne u Javno preduzeće Putevi Srbije do 18. februara 2008. Projekat će finansirati EBRD, kreditom od 80 miliona evra koji je odobren sredinom novembra i Evropska investiciona banka, koja je u oktobru odobrila kredit od 60 miliona evra. Sa 55 miliona evra od EBRD finansiraće se završetak izgradnje deonice Batajnica-Dobanovci, koja je deonica Obilaznice Beograd, a 25 miliona je namenjeno obnovi dela autoputa kroz Beograd i Kružnog puta oko Beograda.
Beograd – Vlada Srbije imenovala je juče Milana Mokovića za generalnog direktora Direktorata za civilno vazduhoplovstvo, umesto Dragoljuba Trgovčevića.
Direktorat civilnog vazduhoplovstva je regulatorno i nadzorno telo za oblast vazduhoplovstva. Za direktora Republičkog hidrometeorološkog zavoda postavljen je Milan Dacić. Za direktora Republičkog zavoda za sport imenovan je Jasminko Pozderac.
Beograd – Kompanija Plaza centri, deo izraelske javne kompanije Elbit imedžig, najavila je juče da će u naredne dve godine investirati više od 500 miliona dolara u izgradnju tržnih centara i hotela u Srbiji. Predsednik uprave Plaza centara Mordičaj Ziser izjavio je na konferenciji za novinare da za realizaciju tih investicija planiraju kupovinu još dve lokacije u Srbiji, pored placa u Kragujevcu, kombinata Sport i bivše zgrade MUP u Beogradu, koje već poseduju. „U izgradnju hotela na mestu bivše zgrade MUP u Ulici kneza Miloša na površini od oko 70.000 kvadratnih metara ulozićemo oko 100 miliona evra“, kazao je on. Ziser je kazao da bi londonska firma Čapman Tejlor za tri meseca trebalo da završi projektovanje hotela, a šest do sedam meseci nakon toga očekuju dozvole beogradskih vlasti za početak izgradnje. „Zgrada MUP, koja je oštećena u bombardovanju 1999. godine biće potpuno srušena i na tom mestu će u roku od 12 do 18 meseci biti izgrađen luksuzni hotel sa pratećim objektima“, istakao je on. Generalni direktor kompanije Plaza centri Ran Štarkman podsetio je da ta firma planira izgradnju tržnih i zabavnih centara, do 10 u naredne tri godine, a da pored novih placeva u Beogradu traže i povoljne lokacije u Nišu, Novom Sadu, Subotici i drugim gradovima.
Beograd – Vlada Srbije i Privredna komora Srbije osnovaće Radnu grupu za unapređenje izvoza proizvoda drvne industrije, jer je procenjeno da se izvoznici suočavaju sa nedostatkom sirovina na domaćem tržištu.
„Ovakva situacija rezultat je teškoća u poslovanju privatnih šumovlasnika i usitnjenosti preduzeća iz sektora, kao i ograničenja javnih preduzeća u investicijama“, saopšteno je iz Kabineta potpredsednika vlade.
Ocenjeno je, takođe, da Srbija ima potencijal za razvoj drvne industrije i da bi trebalo podići stepen finalizacije izvoznih proizvoda i povećati specijalizaciju u proizvodnji. Đelić i izvoznici su razgovarali o načinima da se unapredi sistem povraćaja poreza za dodatu vrednost za izvoznike, da se pojednostave carinske procedure i omogući davanje garancija za izvozne kredite po principu stambenih kredita. Sa predstavnicima javnih preduzeća Srbijašume i Vojvodinašume dogovoreno je da se napravi plan sertifikacije šuma i da se zajedno sa nadležnim ministarstvom radi na podizanju kvaliteta i kvantiteta sirovinske osnove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari