Komisija za zaštitu konkurencije uslovno je odobrila preduzeću Verano motors kupovinu Robnih kuća Beograd. Kako je Beti rečeno u Komisiji, Verano će moći da postane vlasnik Robnih kuća i isplati kupoprodajnu cenu od 360 miliona evra, ali će morati da traži odobrenje za davanje u zakup prostora Robnih kuća.

Komisija za zaštitu konkurencije uslovno je odobrila preduzeću Verano motors kupovinu Robnih kuća Beograd. Kako je Beti rečeno u Komisiji, Verano će moći da postane vlasnik Robnih kuća i isplati kupoprodajnu cenu od 360 miliona evra, ali će morati da traži odobrenje za davanje u zakup prostora Robnih kuća. Saglasnost Komisije moraće da se traži za davanje u zakup prostora većeg od 300 kvadratnih metara ako je zakupac firma koja se bavi maloprodajom uglavnom prehrambenih proizvoda i čiji prihod premašuje 30 miliona evra. Verano motors je kupio Robne kuće na licitaciji 29. oktobra. Početna cena iznosila je 140 miliona evra. Verano motors ima sedam dana od uručenja rešenja Komisije da isplati cenu od 360 miliona evra. U sastavu Robnih kuća je više od 30 objekata u Srbiji sa približno 240.000 kvadratnih metara i objekti površine devet hiljada kvadrata u Crnoj Gori.
Niš – Guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić izjavio je juče da će centralna banka nastaviti da vodi restriktivnu monentarnu politiku u 2008. godini. „NBS će učiniti sve u svojoj nadležnosti da bazna inflacija, u koju ulaze cene van kontrole vlade, u 2008. godini bude od tri do šest odsto, a očekujemo isto i od države“, rekao je Jelašić novinarima na niškom Ekonomskom fakultetu. Guverner je ocenio da naredne godine neće biti lako ostvariti ciljeve monetarne i fiskalne politike zbog mnogih unutrašnjih i spoljašnjih neizvesnosti. „Kada govorimo o unutrašnjim neizvesnostima, onda je to pitanje budžeta, javne potrošnje i plata, a u spoljne spadaju pitanja rasta kamatnih stopa u svetu, efekti rasta cene nafte i efekti suše“, kazao je Jelašić.
Beograd – Banke NLB Kontinental i NLB LHB spojiće se 1. januara 2009. godine u jednu banku u Srbiji, sa aktivom od oko 600 miliona evra, najavio je juče predsednik uprave slovenačke NLB grupe Marjan Kramar. Na konferenciji za novinare Kramar je kazao će da prioritet u poslovanju na srpskom tržištu tokom 2008. godine biti konsolidacija i pripajanje banaka u novu banku, koja će verovatno poslovati pod imenom NLB Srbija. „NLB Kontinental banka je okrenuta poslovanju sa stanovništvom i zastupljena u Vojvodini, dok je NLB LHB banka za mala i srednja preduzeća sa mrežom poslovnica u Beogradu i centralnom delu Srbije, tako da će se savršeno dopuniti nakon spajanja“, ocenio je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari