Mobilna telefonija Srbije (MTS) na tržištima Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore ima više od šest miliona korisnika, izjavio je generalni direktor Vladimir Lučić. On je agenciji Beta rekao da je plan da MTS broj korisnika u 2008. godini poveća na sedam miliona. Prema njegovim rečima, MTS je sa oko pet miliona korisnika najveći mobilni operater u Srbiji i zauzima 65 odsto tržišta po broju korisnika i 55 odsto po prihodu.

Mobilna telefonija Srbije (MTS) na tržištima Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore ima više od šest miliona korisnika, izjavio je generalni direktor Vladimir Lučić. On je agenciji Beta rekao da je plan da MTS broj korisnika u 2008. godini poveća na sedam miliona. Prema njegovim rečima, MTS je sa oko pet miliona korisnika najveći mobilni operater u Srbiji i zauzima 65 odsto tržišta po broju korisnika i 55 odsto po prihodu. „U BIH smo sa 800.000 korisnika drugi, a cilj je da budemo prvi, dok u Crnoj Gori imamo 200.000 korisnika i zauzimamo 20 odsto tržista posle četiri meseca rada, a planiramo povećanje na 30 odsto“, dodao je Lučić. Telekom Srbija je u junu ove godine kupila Telekom Srpske za 646 miliona evra i u BIH posluje pod imenim Mtel. Pod istim imenom radi i u Crnoj Gori. Crnogorski Mtel je krajem maja dobio licencu za operatera mobilne i fiksne bežične telefonije, koje je platio 17,1 milion evra. Vlasnik 51 odsto tog preduzeća je Telekom Srbija, a 49 odsto holandska kompanija Ogalar, povezana sa vlasnikom Delta holdinga Miroslavom Miškovićem.
Beograd – Direktor korporativnih poslova Denjub fuds grupe Rade Pribićević izjavio je da se konačno pripajanje Novosadske mlekare beogradskom Imleku očekuje početkom decembra. „Odluka o pripajanju biće doneta na Skupštini akcionara početkom decembra, a spajanje dve mlekare neće uticati na povećanje udela Salforda na tržištu mleka i mlečnih proizvoda u Srbiji“, rekao je agenciji Beta predstavnik kompanije koja upravlja tim mlekarama. Prema rečima Pribićevića, Komisija za zaštitu konkurencije ocenila je da dve mlekare već posluju u okviru istog sistema i njihovo spajanje ne može uticati na povećanje koncentracije na tržištu. Pripajanje Novosadske mlekare Imleku, naglasio je, predstavlja logičnu odluku i omogućiće smanjenje troškova i efikasnije poslovanje. Pribićević je kazao da subotička mlekara, koja je u sastavu Salforda, neće biti pripojena Imleku i dodao da ta mlekara može da posluje samostalno i da ima najviši kvalitet proizvoda. Denjub fuds grupa je u vlasništvu britanskog Nju vorld velju fonda, kojim upravlja kompanija Salford. Prema rečima Pribićevića, ta grupa preko Imleka, Novosadske mlekare i Mlekare „Subotica“ ima udeo između 30 i 35 odsto na tržištu mleka i mlečnih proizvoda u Srbiji. U sastavu Denjub fuds grupe u Srbiji posluju i konditorska kompanija Bambi-Banat, a suvlasnik je i aranđelovačkog Knjaza Miloša.
Vrbas – Fabrika za proizvodnju smrznutog voća i povrća Radan iz Zmajeva do kraja godine će na evropsko tržište izvesti najmanje 1.000 tona proizvoda, kazao je vlasnik i direktor preduzeća Dušan Radanović. „Srbija ima mogućnosti da postane dominantna u Evropi po izvozu malina, jagoda, kupina, šljiva i drugog voća, kao i raznih vrsta povrća, a zarada na hektaru takve proizvodnje je i do desetak puta veća nego kod žitarica i industrijskog bilja“, rekao je on. Radanović je naveo da je u fabriku uveden sistem zdravstvene bezbednosti hrane „hasap“, koji je neophodan za izvoz u EU, a dobila je i „halal“ sertifikat koji pokazuje da je hrana proizvedena u skladu sa pravilima islama. „To znači da nam je uz evropsko tržište cilj i tržište islamskih zemalja, koje imaju posebne zahteve u ishrani“, kazao je on. U fabrici Radan, koja se nalazi u blizini Vrbasa, zaposleno je 60 radnika, a kada proizvodnja krene punim kapacitetom posao će dobiti još toliko radnika, kazao je vlasnik, dodajući da fabrika ima i približno 1.000 kooperanata u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari