Javni dug Srbije je u prvih 10 meseci 2007. godine smanjen je za 330 miliona evra, na devet milijardi evra, objavilo je juče Ministarstvo finansija. Kako se ističe u saopštenju, ukupni javni dug je na kraju oktobra bio ispod 30 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), a odnos javnog duga prema BDP u Srbiji je među nižim u zemljama centralne i jugoistočne Evrope.

Javni dug Srbije je u prvih 10 meseci 2007. godine smanjen je za 330 miliona evra, na devet milijardi evra, objavilo je juče Ministarstvo finansija. Kako se ističe u saopštenju, ukupni javni dug je na kraju oktobra bio ispod 30 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), a odnos javnog duga prema BDP u Srbiji je među nižim u zemljama centralne i jugoistočne Evrope. Smanjenje javnog duga je, kako se navodi, rezultat veće otplate duga od novog zaduživanja i međuvalutnih promena. Ministarstvo finansija Srbije precizira da je u prvih 10 meseci ove godine domaćim poveriocima isplaćen 371 milion evra, od čega je za servisiranje stare devizne štednje 227 miliona evra, a za dug penzionerima 109 miliona evra.
Kragujevac – Novi vršilac dužnosti direktora zastave Oružja u narednih šest meseci biće Rade Gromović, dosadašnji direktor marketinga u toj firmi, odlučio je Upravni odbor Zastavine fabrike oružja. Podsetimo, UO Zastava Oružja nije podržao nijednog od četvorice kandidata koji su se javili na konkurs za novog direktora te fabrike, koji je raspisan zato što vršiocu dužnosti te funkcije, Zoranu Aleksiću, danas ističe šestomesečni mandat. Za novog direktora Zastava Oružja konkurisali su, v. d. direktora Zoran Aleksić, njegov zamenik Zoran Vučković, predsednik Skupštine Zastava Oružja, Aleksandar Mladenović i Ratko Bakut iz Niške Banje. Odluku UO da ne izabere direktora, već da imenuje novog v.d. direktora Zastavine fabrike oružja podržali su i nadležni u Ministarstvu odbrane Srbije. Zastava Oružje planira da naredne godine u Irak izveze pešadijsko naoružanje u vrednosti od 3,5 miliona dolara. Ugovor i izvozu, pre svega vojnih pušaka „M 21“ i „crna strela“, ali i mitraljeza i ručnih bacača granata „M 21“, potpisan je ovih dana, saznaje Danas, između predstavnika iračkog Ministarstva odbrane i srpskih vlasti.
Beograd – Predsednik tenderske komisije za prodaju osiguravajuće kuće DDOR iz Novog Sada Slobodan Ilić saopštio je juče da će u ponedeljak, 26. novembra biti odlučeno da li se prihvata ponuda jedinog ponuđača, italijanske kompanije Fondiarija. „Ukoliko odluka tenderske komisije bude pozitivna o njoj će biti obaveštena kompanija Fondiarija i pristupiće se zaključenju ugovora o prodaji akcija DDOR“, naveo je Ilić u saopštenju. U slučaju da ponuda ne bude prihvaćena tender će biti poništen. Fondiarija je za kupovinu 83,3 odsto kapitala DDOR ponudila, prema nezvaničnim informacijama, 180 miliona evra, što je za većinu članova tenderske komisije preniska cena.
Beograd – Slobodan Ilić, državni sekretar Ministarstva finansija izjavio je, juče na okruglom stolu posvećenom sekjuritizaciji u Srbiji, koji je održan u Privrednoj komori Srbije, da će sledeće godine biti izvršene krupne promene u oblasti zakonske regulative. „Time šaljemo jasnu poruku domaćim i međunarodnim investitorima da smo spremni da izađemo u susret njihovim zahtevima.“ U sklopu tih izmena koje su predviđene u drugoj polovini 2008. godine očekuje se donošenje seta zakona o sekjuritizaciji, koji su veoma pravno kompleksni i zahtevaju postojanje regulatornih institucija kao što su, recimo, rejting agencije, ističe Ilić. On je objasnio da sekjuritizacija predstavlja pretvaranje nelikvidne finansijske imovine u likvidnu, pri čemu ta likvidna imovina predstavlja osnov za izdavanje hartija od vrednosti. Na taj način će se, tvrdi Ilić, omogućiti povećanje broja hartija od vrednosti za koje će, između ostalih, biti zainteresovane osiguravajuće kuće i dobrovoljni penzijski fondovi.
Beograd – Drugi po redu sajam etno hrana čiji je pokrovitelj Ministarstvo poljoprivrede biće održan od 26. do 28. novembra na Beogradskom sajmu. „Prošle godine započeti projekat Etno hrana opravdao je očekivanja, jer je privukao veliki broj zainteresovanih poslovnih partnera iz oblasti privrede, turizma, ugostiteljstva, kao i predstavnika trgovinskih lanaca. Cilj manifestacije je prepoznavanje i brendiranje domaćih prehrambenih proizvoda i njihov bolji plasman na domaćem i inostranom tržištu. Prvi put ove godine biće dodeljene i nagrade Etno hrana 2007 – srpska etno robna marka u sedam grupa proizvoda“, najavio je juče na konferenciji za novinare Anđelko Trpković, v.d. direktora Beogradskog sajma. Danilo Golubović, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Srbije, naglasio je da takve sajamske manifestacije pružaju šansu malim proizvođačima da prezentuju svoje proizvode, a predstavljanjem etno hrane iz Srbije pomažu razvoj njenih ruralnih područja, te stoga imaju budućnost. Ministarstvo poljoprivrede je i finansijski podržalo nastup izlagača iz opština Preševo, Bujanovac i Medveđa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari