Sporazum o slobodnoj trgovini u jugoistočnoj Evropi CEFTA od danas će se primenjivati u svih osam članica, pošto će primena početi i u Bosni i Hercegovini (BIH), najavili su učesnici Samita CEFTA u Skoplju. Premijer Crne Gore Željko Šturanović je na skupu rekao da će time trgovinski odnosi zemalja članica CEFTA biti regulisani jedinstvenim multilateralnim sporazumom.

Sporazum o slobodnoj trgovini u jugoistočnoj Evropi CEFTA od danas će se primenjivati u svih osam članica, pošto će primena početi i u Bosni i Hercegovini (BIH), najavili su učesnici Samita CEFTA u Skoplju. Premijer Crne Gore Željko Šturanović je na skupu rekao da će time trgovinski odnosi zemalja članica CEFTA biti regulisani jedinstvenim multilateralnim sporazumom. „Dogovor će omogućiti jačanje trgovinskih veza u regionu i porast investicija“, kazao je Šturanović. Makedonski premijer Nikola Gruevski ocenio je da je CEFTA izuzetno važna za čitav region, ne samo za ekonomiju već i za političku i društvenu stabilnost njenih članica. Prema njegovim rečima, taj sporazum potpisan u decembru 2006. godine stvorio je uslove za lakšem pristup regionalnom tržištu sa 30 miliona stanovnika. „CEFTA sporazum doprinosi i regulisanju zaštite intelektualnog vlasništva i javnih nabavki, a značajan je i za privlačenje stranih investicija“, istakao je Gruevski. Članice CEFTA sporazuma su Makedonija, Albanija, Moldavija, Hrvatska, Srbija, Crna Gora, teritorija Kosova i BIH. Uspešna primena CEFTA obezbediće dobru pripremu članica u za ulazak u Evropsku uniju, ocenili su učesnici skupa.
Beograd – Ambasadori Velike Britanije i SAD u Beogradu, Stiven Vordsvort i Kameron Manter razgovarali su juče sa predstavnicima poslovnog kluba „Privrednik“ o ekonomskim odnosima Srbije sa Britanijom i SAD, saopštila je danas britanska ambasada u Beogradu. Vordsvort i Manter sa srpskim privrednicima razgovarali o „aktuelnim trendovima“ u ekonomskim odnosima Srbije sa tim zemljama, navodi se u saopštenju. Oni su, takođe, razgovarali i o „bitnim društveno-privrednim pitanjima kao sto su borba protiv korupcije i društveno odgovorno poslovanje“.
Vladičin Han – Ni treći pokušaj aukcijske prodaje sto odsto kapitala Poljoprivrednog kombinata Delišes iz Vladičinog Hana, nije uspeo pa se ovo preduzeće sa 224 radnika nalazi pred stečajem. Na aukciji koja je održana u Agenciji za privatizaciju kapital Delišesa bio je ponuđen po početnoj ceni od 55, 7 miliona dinara, sa obavezom investiranja od 90,4 miliona dinara, ali zainteresovanih kupaca, uprkos najavama, nije bilo. Na prodaju su bile fabrika za konzerviranje voća i povrća, fabrika sokova, kao ugostiteljski i trgovinski objekti.
Banjaluka – Ministar bez portfelja u Vladi Srbije Dragan Đilas ocenio je juče da Republika Srpska novcem od privatizacije može da pokrene veliki investicioni plan za razvoj privrede. Đilas, koji je u posetu Banjaluci doputovao zajedno sa premijerom Srbije Vojislavom Koštunicom i ministrom trgovine Predragom Bubalom na otvaranje nove zgrade Vlade RS, izrazio je nadu da će vlade Srbije i RS sarađivati na realizaciji tog plana. „Potrebno je što više stvari koje konkretno povezuju narode sa dve strane Drine. Trebalo bi uraditi što više da se povežemo, a onda će nam sve drugo biti lakše“, istakao je on. Ministar trgovine i usluga Srbije Predrag Bubalo podsetio je da je Vlada Srbije ove jeseni Robnim rezervama RS odobrila određene količine žita kako bi se otklonile posledice suše. „Hleba, odnosno kukuruza i pšenice, u Republici Srpskoj biće onoliko koliko ga bude i u Srbiji“, naglasio je Bubalo.
Vranje – Kompanija BAT u saradnji sa republičkom Agencijom za razvoj malih i srednjih preduzeća organizovaće za privatne preduzetnike sa juga Srbije petodnevni seminar, za podsticaj malog biznisa. Iz Kompanije BAT – DIV u Vranju uputili su poziv svim preduzetnicima sa područja sedam opština juga Srbije koji imaju mala preduzeća i zapošljavaju do 50 radnika da se do 28. novembra prijave za učešće na seminaru koji će biti održan od 17. do 21. decembra. Za najbolji biznis plan Kompanija BAT i Agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća dodeliće novačnu nagradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari