Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Srbije Mlađan Dinkić uputio je, na zasedanju Mešovite međuvladine komisije za trgovinu i ekonomsku saradnju Srbije i Kine u Pekingu, poziv kineskim privrednicima da investiraju i proizvode u Srbiji. Dinkić i zamenik ministra trgovine Kine Ju Guangdžou, koji predsedavaju mešovitoj komisiji, ocenili su da je ekonomska saradnja dve zemlje uspešna, ali da Srbija ima veliki spoljnotrgovinski deficit u razmeni sa Kinom.

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Srbije Mlađan Dinkić uputio je, na zasedanju Mešovite međuvladine komisije za trgovinu i ekonomsku saradnju Srbije i Kine u Pekingu, poziv kineskim privrednicima da investiraju i proizvode u Srbiji. Dinkić i zamenik ministra trgovine Kine Ju Guangdžou, koji predsedavaju mešovitoj komisiji, ocenili su da je ekonomska saradnja dve zemlje uspešna, ali da Srbija ima veliki spoljnotrgovinski deficit u razmeni sa Kinom. „Osnovna poruka koju sam preneo kineskoj strani jeste da što pre smanjimo spoljnotrgovinski deficit koji Srbija ima sa Kinom. Ove godine deficit će premašti milijardu dolara, a jedini način koji u narednom periodu to može da ublaži jeste da se izvrši supstitucija dela kineskog uvoza“, navodi se u saopštenju Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja. On je predložio da kineske kompanije iz oblasti elektronike i informacionih tehnologija ulože u Srbiju, odnosno da naprave fabrike koje će proizvoditi kućišta za kompjutere i televizore i da tu robu sklapaju u Srbiji. Predložena je i saradnja u oblasti automobilske industrije, kako bi se deo robe namenjen toj industriji koji se uvozi iz Kine proizvodio u Srbiji.
Sombor – Na jučerašnjem sastanku predstavnika opštine Sombor i Kompanije Invej dogovoreno je da se u petak organizuje sastanak sa radnicima koji su iz Sombora premešteni na rad u Vrbas. „Glasine da Kompanija Invej želi da ugasi Uljaru Sunce nisu tačne. Istina je da će se pakovanje ulja preseliti u Vital u Vrbasu, a sirovinski deo će ostati u Somboru, kao i plastenici. Naš plan je da napravimo modernu fabriku čokolade, i taj projekat ćemo realizovati uz pomoć švajcarske kompanije, koja ima jak svetski brend. Opština Sombor time će biti na dobitku zbog zapošljavanja mladih ljudi“, izjavio je na konferenciji za novinare Dejan Stanković, predstavnik Kompanije Invej, dodajući da u decembru slede razgovori sa predstavnicima Unilevera o daljim planovima za proizvodnju margarina u Somboru.
Milan Gucunja iz Inveja istakao je da Sunce zapošljava oko 300 radnika, da postoji višak zaposlenih, kao i da su u toku pregovori o izradi socijalnog programa, ali širenjem proizvodnog programa na konditorsku industriju biće upošljavanja novih kadrova, tako da će se boj zaposlenih zadržati na oko 300.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari