Pedsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica i potpredsednik Svetske banke za Evropu i Centralnu Aziju Šigeo Kacu saglasili su se juče da Vlada Srbije i Svetska banka imaju veoma dobru saradnju. Ta saradnja je, kako se navodi u saopštenju Vlade posle sastanka Koštunice sa Kacuom, potvrđena u više uspešno relaizovanih projekata.

Pedsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica i potpredsednik Svetske banke za Evropu i Centralnu Aziju Šigeo Kacu saglasili su se juče da Vlada Srbije i Svetska banka imaju veoma dobru saradnju. Ta saradnja je, kako se navodi u saopštenju Vlade posle sastanka Koštunice sa Kacuom, potvrđena u više uspešno relaizovanih projekata. Koštunica je istakao da je „Srbija zabeležila značajan privredni rast, postignuta je ekonomska stabilnost i ostvaren visok priliv stranih investicija“. Potpredsednik Svetske banke naglasio je da je u Srbiji učinjen značajan napredak u sprovođenju reformi i da je saradnja te međunarodne finansijske organizacije sa Srbijom zasnovana na partnerskom odnosu. U razgovoru je učestvovao i ministar trgovine Srbije Predrag Bubalo.
Beograd – Ambasador Italije u Beogradu Alesandro Merola izjavio je juče da je izgradnja autoputa Horgoš-Požega neophodna, kako bi se Srbija približila Evropi. „U svetu se veliki infrastrukturni projekati finansiraju koncesijama i radi se na uključivanju privatnih sektora u finansiranje“, kazao je Merola na konferenciji za novinare, povodom najave skupa „Saobraćaj, infrastruktura i logistika: Kakve su perspektive Srbije?“ On je naglasio da je takođe bitna i izgradnja plovnog puta na koridoru 7, jer će po završetku tog sistema Srbija biti spremna da postane deo Evrope. Ministar za infrastrukturu Velimir Ilić ponovio je da je Vlada Srbije na jučerašnjoj sednici jednoglasno odobrila zahtev španske kompanije FCC da ustupi prava u koncesionom preduzeću za izgradnju autoputa Horgoš-Požega austrijskoj kompaniji PORR. On je kazao da se na tu odluku dugo čekalo jer je finansijskom savetniku u međuvremenu istekao ugovor za rad na tom projektu, pa se čekalo da taj ugovor bude produžen.
Beograd – Vlade Srbije i Belorusije parafirale su nacrt Sporazuma o slobodnoj trgovini između dve zemlje, zasnovanog na pravilima Svetske trgovinske organizacije (STO), saopštila je juče ambasada Srbije u Belorusiji. Nacrt sporazuma predviđa da se osim pravila STO, poštuju i instrukcije o međusobnoj trgovini u skladu sa direktivama Evropske unije i da se, kako se precizira, u najvećoj mogućoj meri smanje spiskovi robe koja će biti izuzeta iz režima slobodne trgovine. Dogovor je postignut nakon treće runde ekspertskih konsultacija, održanih juče u Minsku. Sadašnji nivo trgovinske razmene između Srbije i Belorusije, kako se navodi, kreće se od 40 do 50 miliona dolara u oba pravca, sa izveznim suficitom u razmeni na strani Srbije tokom prošle godine. U saopštenju ambasade Srbije u Minsku, ističe se da je tržište Belorusije „privlačno za brojne srpske kompanije“, kao i da je Srbija „ključni partner“ Belorusije u jugoistočnoj Evropi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari