U smederevskoj železari Ju Es Stil Srbija počela je modernizacija visoke peći dva, koju će se u prvoj fazi remonta raditi po najnovijim svetskim standardima firme iz Slovačke, Italije i srpski izvođači. Planirano je da remont traje 78 radnih dana, a na projektu vrednom oko 40 miliona dolara učestvovaće više od 500 izvođača, saopšteno je juče iz te kompanije.

U smederevskoj železari Ju Es Stil Srbija počela je modernizacija visoke peći dva, koju će se u prvoj fazi remonta raditi po najnovijim svetskim standardima firme iz Slovačke, Italije i srpski izvođači. Planirano je da remont traje 78 radnih dana, a na projektu vrednom oko 40 miliona dolara učestvovaće više od 500 izvođača, saopšteno je juče iz te kompanije. Cilj modernizacije je da se i za narednih 15 godina produži vek trajanja visoke peći, koja neprekidno radi od pokretanja 27. novembra 1987. godine. Generalni izvođač radova za mašinske i vatrostalne radove biće slovačka firma Termostav – Mraz, a za elektro-radove angažovaće se italijanska firma BZ Inženjering. Modernizacija će se obavljati uz primenu novog rashladnog sistema bakarnih hladnjaka, a nakon inicijalne faze projekta, u visoku peć će biti ugrađeni novi karbonski i grafitni blokovi u pećnici, kao i bakarni i liveni hladnjaci sa vatrostalnim materijalom, precizira se u saopštenju.
Beograd – Savet stranih investitora u Srbiji (FIC), koji okuplja 114 kompanija članica, obeležio je pet godina postojanja i najavio održavanje izborne skupštine u decembru ove godine i izbor novog upravnog odbora. Aktuelni predsednik FIC Boško Kostić iz Rajfajzen banke najavio je ponovnu kandidaturu, dok će se generalni direktor kompanije Karlsberg Srbija Isak Šeps kandidovati za mesto potpredsednika, navodi se u saopštenju FIC-a. Sadašnji članovi uprave Gustavo Navaro, Nenad Vučinić, Srđan Janićijević, Luiz Heren, Panajotis H. Vlasiadis i Štajn-Erik Velan najavili su ponovnu kandidaturu. Za člana odbora biće predložen i novi direktor Unikredit banke (UNICREDIT) u Srbiji.
Beograd – U Ministarstvu rudarstva i energetike, juče je počela radionica na kojoj će predstvnicima Elektroprivrede Srbije, Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu, nemački eksperti predstavljati uspešne primere ekološke sanacije i modernizacije u proizvodnji uglja i energije – izjavio je za Danas Dejan Stojadinović, portparol Ministarstva rudarstva i energetike Srbije. On je istakao da se projekat oslanja na iskustvo nemačkih pokrajina Brandenburg i Saksonija u kojima je uspešno sprovedeno restrukturisanje i modernizacija proizvodnje i korišćenja mrkog uglja, a koje su se u bliskoj prošlosti nalazile pred sličnim izazovima u oblasti rudarstva kao Srbija danas. Projekat je vredan 290.000 evra, a glavni finansijeri su nemačka Agencija za privredni razvoj i usavršavanje – INVENT i Agencija za budućnost Brandenburga. U projekat koji će trajati do decembra 2008, sa nemačke strane uključeni su i Rudarska akademija iz Frajberga i kompanija Vatenfa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari