Ministar poljoprivrede Srbije Slobodan Milosavljević izjavio je juče da se nauka u poljoprivredi mora sačuvati, jer je to jedan od najboljih i najreferentnijih proizvoda koji Srbija ima. Milosavljević je u novosadskom Naučnom institutu za ratarstvo i povrtarstvo, na smotri dostignuća u proizvodnji ratarskih kultura „Dani polja“, rekao je da je taj institut doprineo da Srbija bude cenjena u Evropi i svetu.

Ministar poljoprivrede Srbije Slobodan Milosavljević izjavio je juče da se nauka u poljoprivredi mora sačuvati, jer je to jedan od najboljih i najreferentnijih proizvoda koji Srbija ima. Milosavljević je u novosadskom Naučnom institutu za ratarstvo i povrtarstvo, na smotri dostignuća u proizvodnji ratarskih kultura „Dani polja“, rekao je da je taj institut doprineo da Srbija bude cenjena u Evropi i svetu. „I pored vremenskih nepogoda koje nas ne zaobilaze već nekoliko godina poljoprivreda je uspevala da podmiri potrebe ove zemlje. Agrar može da obezbedi rast srpske ekonomije i bolji život građana, a to je i misija našeg ministrarstva“, kazao je Milosavljević. Direktor Instituta Petar Sekulić rekao je da tu ustanovu ne bi trebalo privatizovati, naglašavajući i da naučnici, stručnjaci i svi zaposleni u njemu smatraju da ona treba da ostane ono što je bila i do sada, državni institut.
Beograd – Na listi vodećih 500 kompanija iz 19 zemalja centralne i istočne Evrope, koju su napravili stručnjaci iz revizorsko-konsultantske kompanije Dilojt, nalazi se šest kompanija iz Srbije. Kako je saopštila kompanija Dilojt, prema ukupno ostvarenom prihodu u 2006. godini, najveća srpska kompanija Naftna industrija Srbije (NIS) u regionu rangirana je na 22. mestu, Delta holding na 83. mestu, a Elektroprivreda Srbije je na 107. mestu. Na listi TOP 500, nalazi se i Ju-Es stil Srbija koji je 177, dok je Telekom Srbija na 210. mestu, a Srbijagas na 289. mestu. Pored liste TOP 500, kako se dodaje u saopštenju , eksperti iz kompanije Dilojt, izvršili su i rangiranje 50 najjačih banaka, na osnovu aktive, kao i najvećih osiguravajućih društava, na osnovu upisane premije. Na listi 50 najuspešnijih banaka nije se našla nijedna banka iz Srbije, Makedonije i Crne Gore. Na listi 50 najuspešnijih iz oblasti osiguranja u regionu, osiguravajuće društvo DDOR Novi Sad nalazi se na 39. mestu, dok se Dunav osiguranje nalazi na 41. mestu.
Celje – Izvršno veće Vojvodine organizovalo je ove godine objedinjen nastup vojvođanskih preduzeća i izvoznika na poznatom privrednom sajmu u Celju. Na sajmu koji je počeo 4. septembra biće održan i sastanak slovenačkog ministra privrede Andreja Vizjaka i vojvođanskog sekretara za privredu Siniše Lazića. Taj sastanak zakazan je za danas. Razgovor će se, kako je najavljeno, pre svega odnositi na mogućnosti ulaganja slovenačkih privrednika u Vojvodinu i saradnju u oblasti turizma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari