Spoljnotrgovinska razmena između Srbije i Hrvatske u oblasti poljoprivrede je u porastu. Obim ukupne trgovinske razmene ostvarene u prošloj godini iznosio je 550 miliona dolara, čemu je u velikoj meri doprinela saradnja u oblasti agrara – izjavio je juče ministar poljoprivrede Slobodan Milosavljević.

Spoljnotrgovinska razmena između Srbije i Hrvatske u oblasti poljoprivrede je u porastu. Obim ukupne trgovinske razmene ostvarene u prošloj godini iznosio je 550 miliona dolara, čemu je u velikoj meri doprinela saradnja u oblasti agrara – izjavio je juče ministar poljoprivrede Slobodan Milosavljević.
On je na konferenciji za novinare, posle razgovora sa hrvatskim ministrom poljoprivrede Petrom Čobankovićem, kazao da ima prostora da se obim trgovinske razmene poveća. Milosavljević je podsetio da je Hrvatska značajan investitor u Srbiji i da preduzeća iz te zemlje otvaraju nova radna mesta u Srbiji. „Mislimo da bi srpska preduzeća trebalo da investiraju u Hrvatsku i mi smo tokom razgovora sa hrvatskom delegacijom dobili uverenje da su naši privrednici dobrodošli“ – kazao je Milosavljević. Hrvatski ministar poljoprivrede Petar Čobanković kazao je da je Hrvatska zainteresovana za razvoj bilateralnih i trgovinskih odnosa.
– Nema puta u jednom pravcu i mi smo svesni da ne možemo tražiti pretpostavke za povećanje hrvatskog izvoza u Srbiju, ako ne obezbedimo dostupnost srpskih proizvoda na policama hrvatskih trgovina – rekao je Čobanković i dodao da će ukupna trgovinska razmena ove godine premašiti 600 miliona dolara.
Beograd – Ministar spoljnih poslova Litvanije Petras Vaitiekunas ocenio je juče u Beogradu da su privrednici te zemlje veoma zainteresovani za ulaganje u Srbiju, zbog velikog potencijala srpske privrede. On je na biznis forumu Srbija-Litvanija u Privrednoj komori Srbije kazao da je poslovna klima u Srbiji optimalna, da je reč o zemlji koja je lider u regionu i koja ima dobar zakonski okvir. Vaitiekunas je najavio da dve zemlje pripremaju sporazum o izbegavanju dvostrukog oporezivanja, koji bi trebalo da omogući bolju ekonomsku saradnju Srbije i Litvanije. Ministar trgovine i usluga Predrag Bubalo predstavio je ekonomske pokazatelje Srbije, ističući da je u prvih šest meseci ove godine stopa rasta bruto domaćeg proizvoda iznosila 8,7 odsto, uz inflaciju od 4,2 odsto i industrijski rast od 5,2 odsto. Govoreći o spoljnotrgovinskoj razmeni u tom periodu, on je kazao da je vrednost trgovine sa svetom iznosila 9,1 milijardu evra, uz deficit od 3,1 milijardu evra.
Kraljevo – Prvih 40 vagona iz serije ugovorene za nemačko tržište spremno je za montažu i ukoliko iz čeških laboratorija stigne potvrda o kvalitetu, polovinom septembra biće isporučeni kupcu. Posao koji je Fabrika vagona Kraljevo ugovorila sa francuskim partnerima za nemačko tržište vredan je 45 miliona evra, a obuhvata konstrukciju i izgradnju 915 vagona. Rok za isporuku prvih 400 je avgust 2008. godine, a do marta 2009. godine Kraljevčani treba da isporuče svu ugovorenu količinu. To je prvi efekat privatizacije koji se vidi, jer je umesto dosadašnjih povremenih remonta pokrenuta ozbiljna proizvodnja iz programa koji je sve traženiji na evropskom tržištu, s obzirom na to da se drumski saobraćaj, naročito kada je transport robe u pitanju, polako izmešta na železnicu i vodotokove, izjavili su juče na konferenciji za novinare predstavnici Fabrike vagona u Kraljevu.
Fabriku vagona Kraljevo pre godinu dana kupio je Ukrajinski Dombas za 200 miliona evra, a dugovi koje je novi vlasnik trebalo da izmiri iznosili su više od milijardu dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari