Žetva pšenice u subotičkoj opštini je gotovo pri kraju. Do sada je požnjeveno oko 80 odsto površina, a prosečan ovogodišnji rod kreće se između 3,8 i četiri tone po hektaru. I pored strahovanja zbog duge suše tokom prolećnih meseci, kvalitet zrna pšenice je dobar jer se vlaga kreće između 13,5 i 14,2 odsto, a hektolitarska težina između 78 i 82.

Žetva pšenice u subotičkoj opštini je gotovo pri kraju. Do sada je požnjeveno oko 80 odsto površina, a prosečan ovogodišnji rod kreće se između 3,8 i četiri tone po hektaru. I pored strahovanja zbog duge suše tokom prolećnih meseci, kvalitet zrna pšenice je dobar jer se vlaga kreće između 13,5 i 14,2 odsto, a hektolitarska težina između 78 i 82. Glavni otkupljivač pšenice u tom regionu je fabrika hleba i peciva Fidelinka, koja poljoprivrednim proizvođačima plaća 11, 86 dinara po kilogramu, za neregistrovana domaćinstva, dok registrovana prodaju svoj proizvod po ceni od 12,20 dinara po kilogramu. Pšenica se isplaćuje u roku od dva do tri dana po isporuci.
Sombor – Žetva pšenice na 10.800 hektara poljoprivrednih proizvođača opštine Sombor je završena, saopštio je juče Odsek za planiranje i statistiku te opštine. U Odseku ističu da je prosečan rod pšenice na teritoriji cele opštine Sombor 3,6 tona po hektaru, dok se prinosi kreću od 2,8 do pet tona po hektaru na pojedinim parcelama. Prosečan prinos ove žitarice u individualnom sektoru je 3,4 tone po hektaru. Na njivama poljoprivrednih preduzeća i zadruga, ratare čeka posao na još 600 hektara od zasejanih 6.000 hektara, navode u somborskom Odseku za planiranje. Prema procenama stručnjaka, očekivani prosečni prinos pšenice kod poljoprivrednih preduzeća i zadruga biće četiri tone po hektaru.
Beograd – Inflacija u junu je ubrzana, upozorili su juče saradnici Centra za visoke ekonomske studije. U saopštenju CEVES-a se navodi da je bazna inflacija u maju bila 0,2 odsto, a u junu 0,5 odsto. „Ubrzanje bazne inflacije je, s jedne strane, indirektna posledica poskupljenja struje u maju i poskupljenja nafte u aprilu i maju, a s druge strane depresijacije dinara, koja je u prvih pet meseci ove godine iznosila oko četiri odsto nominalno“, ističe CEVES. Na rast inflacije u junu, najviše je uticalo poskupljenje industrijskih neprehrambenih proizvoda, pre svega naftnih derivata, lekova i duvana, dok su poljoprivredni proizvodi u junu bili jeftiniji za 8,1 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari