Prehrambena kompanija Fidelinka iz Subotice saopštila je juče da će registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima za kilogram pšenice plaćati 12,2 dinara, sa uračunatim PDV-om, dok će neregistrovana domaćinstva za kilogram žita dobijati 11,8 dinara. Kako je rečeno novinarima u toj kompaniji, za samo nekoliko dana Fidelinka je četvrti put podigla cenu ovogodišnjeg roda pšenice, pa će poljoprivrednicima koji su ranije predali pšenicu po nižoj ceni biti obračunata razlika.

Prehrambena kompanija Fidelinka iz Subotice saopštila je juče da će registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima za kilogram pšenice plaćati 12,2 dinara, sa uračunatim PDV-om, dok će neregistrovana domaćinstva za kilogram žita dobijati 11,8 dinara. Kako je rečeno novinarima u toj kompaniji, za samo nekoliko dana Fidelinka je četvrti put podigla cenu ovogodišnjeg roda pšenice, pa će poljoprivrednicima koji su ranije predali pšenicu po nižoj ceni biti obračunata razlika. U Fidelinki su potvrdili da će već ove nedelje početi obračun premije koju će obezbediti država, a koja bi trebalo da iznosi između jedan i dva dinara za kilogram pšenice. Fidelinka je do danas uskladištila oko 10.000 tona pšenice
Sombor – Po nesnosnim vrućinama somborski ratari žanju pšenicu, a od zasejanih 19.200 hektara, kombajniranje je obavljeno na oko 11.700 hektara, ili na 60 odsto njiva. Prema podacima Odseka za plan i statistiku opštine Sombor, prosečan prinos iznosi tek 3,4 tone po hektaru, s tim da su poljprivredna preduzeća ostvarila prosek od 3,8 tona, a individualna gazdinstva 3,3 tone po hektaru. Žetva ječma, pod kojim je bilo zasejano 2.694 hektara, obavljena je na 96 odsto površina, a ostvaren je rod od 3,6 tona po hektaru. U žetvi učestvuje 220 kombajna. Rod uljane repice ubran je sa svih 918 hektara, a postignut je prinos od 2,6 tona po hektaru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari