Ukupne devizne rezerve Srbije dostigle su krajem maja 9,6 milijardi evra, što je za oko 140 miliona evra više nego mesec dana ranije, saopštila je juče Narodna banka Srbije. Kako se navodi u saopštenju, devizne rezerve NBS su tokom maja povećane za 117,8 miliona evra na 9,1 milijardu evra, čime je obezbeđena pokrivenost novčane mase od 354,7 odsto.

Ukupne devizne rezerve Srbije dostigle su krajem maja 9,6 milijardi evra, što je za oko 140 miliona evra više nego mesec dana ranije, saopštila je juče Narodna banka Srbije. Kako se navodi u saopštenju, devizne rezerve NBS su tokom maja povećane za 117,8 miliona evra na 9,1 milijardu evra, čime je obezbeđena pokrivenost novčane mase od 354,7 odsto. Majskom povećanju deviznih rezervi NBS najviše je doprineo otkup efektivnog stranog novca u iznosu od 160,1 milion evra, koji je bio za 23,2 miliona evra veći nego u aprilu. „Krajem prošlog meseca iz deviznih rezervi bankama je preneto 111,5 miliona evra za izmirenje isplatu obveznica stare devizne štednje a plaćene su i obaveze prema stranim kreditorima u iznosu od 6,3 miliona evra. Dinar je u maju nominalno depresirao prema evru za 0,6 odsto“, navela je NBS.
U maju se na Međubankarskom deviznom tržištu trgovalo u tri od ukupno 21 radnog dana, promet je iznosio 75,9 miliona evra, a NBS je intervenisala na dva sastanka, 8. i 9. maja, prodajom 75,4 miliona evra bankama. Centralna banke je navela da je ta intervencija preduzeta zbog stabilizovanja deviznog i finansijskog tržišta, kao i ublažavanja pritiska na pad vrednosti dinara prema evru zbog kratkoročno povećane tražnje koju je izazvala neizvesnost oko formiranja Vlade Srbije.
Beograd – Predsednik Skupštine Srbije Oliver Dulić izjavio je juče na seminaru o parlamentarnom nadzoru budžeta da će formiranje revizorske institucije biti veliki zaokret u kontroli trošenja budžeta i krupan korak u demokratizaciji i modernizaciji Srbije „jer se formira nezvisno telo koje će svake godine kontrolisati na koji način se troše sredstva iz budžeta što do sada nije bio običaj“. On je novinarima u Domu Narodne skupštine u Beogradu rekao da se nada da će budžet biti usvojen do kraja meseca, nakon što Vlada Srbije u četvrtak utvrdi njegov predlog i naveo da bi proces donošenja budžeta u parlamentu trebalo modernizovati. „Trebalo bi uvesti novine kako bi rasprava o budžetu krenula ranije. U zemljama zapadne Evrope praksa je da se tokom leta raspravlja o budžetu koji treba da stupi na snagu sledeće godine. Mi smo bili u kašnjenju, opravdano, ali to ne sme više da se dešava“, rekao je predsednik Skupštine Srbije. Predsedavajući Prvog radnog stola Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope Goran Svilanović istakao je da je potrebna kontrola trošenja budžetskih sredstava nezavisna od volje političkih stranaka, kao i unapređenje znanja i institucija u toj oblasti.
Beograd – U toku godine u Srbiji će biti proizvedeno 150 hiljada računara, ipak, na tenderima javnih preduzeća za kupovinu računara i softvera favorizuju se strani proizvođači, dok se pred domaće postavljaju nerealni uslovi, zaključili su juče na konferenciji za novinare predstavnici Grupacije proizvođača računara i računarske opreme, kao i proizvođača softvera. Oni su najavlili formiranje radne grupe koja će nadležnim ministarstvima ponuditi predlog novog carinskog i zakona o carinskoj tarifi. Prema oceni Branislava Đurića, predsednika Grupacije, nedavno završeni tender PTT Srbija za nabavku hiljadu i po računara, najbolje ilustruje kako tender može biti namešten. „Uslovima tendera bilo je precizirano da računar, monitor i noutbuk moraju da budu od istog proizvođača. Pošto je to uslov koji niko od domaćih proizvođača ne može da ispuni, žalili smo se, pa je postupak za sada obustavljen“, kaže Đurić i dodaje da je ICT industrija u Srbiji zapostavljena, „iako zapošljava hiljade mladih stručnjaka i donosi ogroman profit“.
On je naveo kako se na ICT tenderima koje je do sada raspisala Vlada Srbije i drugi državni organi, tenderskim zahtevima eliminiše domaći ICT sektor i favorizuju strane kompanije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari