Master plan razvoja Sokobanje naći će se uskoro pred članovima vlade, izjavio je juče predsednik opštine Sokobanja Miliša Dinić. On je kazao da je Master plan razvoja turizma u toj srpskoj banji uradila ljubljanska agencija Hosting, koja je pobedila na konkursu koji je raspisala srpska vlada i koja je taj plan predstavila na nedavno završenoj Turističkoj berzi banja u Vrnjačkoj Banji.

Master plan razvoja Sokobanje naći će se uskoro pred članovima vlade, izjavio je juče predsednik opštine Sokobanja Miliša Dinić. On je kazao da je Master plan razvoja turizma u toj srpskoj banji uradila ljubljanska agencija Hosting, koja je pobedila na konkursu koji je raspisala srpska vlada i koja je taj plan predstavila na nedavno završenoj Turističkoj berzi banja u Vrnjačkoj Banji. Prema njegovim rečima, Master plan, poziv je investitorima koji su spremni da ulože više od dva miliona evra u razvoj banjskih kapaciteta.
– Master plan razvoja Sokobanje koji bi trebalo da se nađe pred Vladom do 10. juna i predstavlja smernicu razvoja turizma u toj banji, koju godišnje poseti više od 100.000 gostiju iz zemlje i inostranstva i koji ostvare više od milion noćenja. U slovenačkom Master planu ocenu pet u Sokobanji dobija gostoljubivost osoblja i prirodne lepote, dok su dvojkom ocenjeni turistički sadržaj i rad ugostitelja. Master plan osim opisa stanja koje je trenutno u smeštajnim objektima Sokobanje, sadrži i strategiju razvoja i plansku dokumentaciju – dodao je Dinić.
Skoplje – Grčka naftna kompanija Helenik petroleum je, posredstvom rafinerije Okta, tražila da zakupi Termoelektranu Negotino, ali je vlada Makedonije odbila ponudu, saznaje Total iz izvora makedonske vlade. Helenik petroleum je ponudio oko dva miliona evra, odnosno 20.000 evra dnevno za zakup termocentrale za tri letnja meseca – juli, avgust i septembar, kada je potrošnja struje, zbog turističke sezone, najveća. Grčka kompanija je prošle godine, preko grčke Elektroprivrede, plaćala dnevni zakup 19.000 evra. Zakup TE Negotino bi bila isplativa varijanta za Helenik petroleum, s obzirom na to da je proizvodna cena struje u toj elektrani 65 evra za megavat, dok u Grčkoj ista količina košta oko 110 evra. Makedonska vlada je odbacila zahtev Helenik petroleuma, uz ocenu da je ponuda preniska. Spekuliše se i da je vlada donela takvu odluku zato što je TE Negotino ulazi u završnu fazu privatizacije 10. juna, kada se otvaraju ponude. TE Negotino ima status „hladne“ rezerve. Sve troškove održavanja i mazuta za TE snosi Makedonski elektroprivredni sistem operator (MEPSO), koji je procenio da može da je da u zakup da ne bi ušao u gubitke.
Beograd – Direktori prodaje vodećih kompanija u Srbiji i regionu ocenili su prošlog vikenda na skupu „400 direktora prodaje“ u Beogradu da je u regionalnoj saradnji presudna razmena informacija i edukacija kadrova, rekao je Beti organizator skupa. Direktor Srma konsaltinga, jednog od organizatora, Vladimir Majstorović rekao je da su na skupu direktori prodaja razmenili iskustva u oblasti prodaje i složili se da samo razmenom informacija mogu unaprediti regionalnu prodajnu saradnju. „Direktori prodaja firmi otvoreno su govorili o strategijama prodaje, kao na primer kako je firma Delta maksi uspela za 22 dana da otvori tri trgovinska lanca Tempo“, precizirao je on i dodao da su direktori pokazali veliki interes i za obuku kadrova. Majstorović je najavio da će do sledeće konferencije, zakazane za februar 2008. godine, napraviti Internet prezentaciju sa svim podacima studija prodaje prisutnih direktora i pojedinačnih firmi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari