Ukupne devizne rezerve Srbije dostigle su krajem aprila 9,4 milijarde evra, odnosno 12,9 milijardi dolara, objavila je juče Narodna banka Srbije. Devizne rezerve Narodne banke Srbije povećane su u aprilu za 196 miliona evra, na 8,98 milijardi evra. Izraženo u dolarima, devizne rezerve su na kraju aprila bile 12,25 milijardi što, prema procenama NBS, obezbeđuje pokrivenost novčane mase od 366,9 odsto.

Ukupne devizne rezerve Srbije dostigle su krajem aprila 9,4 milijarde evra, odnosno 12,9 milijardi dolara, objavila je juče Narodna banka Srbije. Devizne rezerve Narodne banke Srbije povećane su u aprilu za 196 miliona evra, na 8,98 milijardi evra. Izraženo u dolarima, devizne rezerve su na kraju aprila bile 12,25 milijardi što, prema procenama NBS, obezbeđuje pokrivenost novčane mase od 366,9 odsto. Po osnovu korišćenja kredita od Evropske investicione banke devizne rezerve NBS uvećane su za 6,5 miliona evra. U aprilu je za izmirenje obaveza inostranim kreditorima isplaćeno 20,8 miliona evra, a po osnovu stare devizne štednje i Zajma za privredni preporod 2,1 milion evra. Najveći uticaj na porast deviznih rezervi NBS u aprilu imali su prilivi po osnovu neto otkupa efektivnog stranog novca od 137 miliona evra što je za 22,5 miliona evra bilo više nego marta, piše u saopštenju.
Beograd – Bivši zaposleni i penzioneri Generaleksporta zatražili su juče podelu besplatnih akcija tog preduzeća i podsetili na nezakonitosti u tom preduzeću od 1999. godine. Direktori Geneksa Radoman Božović, Milorad Savićević i Petar Novaković izvršili su tokom 1999. godine nelegalni prenos kapitala Geneksa na društvo sa ograničenom odgovornošću Internacional CG iz Beograda podsetila je predsednica Upravnog odbora Udruženja radnika, penzionera i bivših radnika Generaleksporta Zorka Sekuloski. Ona je tokom jučerašnjeg protesta tog udruženja ispred zgrade Geneksa u Novom Beogradu kazala da je 1999. godine 99 odsto imovine Geneksa preneto na Internacional CG, čime je Internacional CG postao vlasnik, između ostalog, hotela Interkontinental, turističkog centara Kopaonik, poslovnih objekata koji se danas uglavnom izdaju, i četiri aviona tipa „boing“. Prenos Geneksovog kapitala na firmu Internacional CG sproveden je kada je prvi čovek Geneksa bio Radoman Božović, a zvanični prenos imovine je uknjižen 30. septembra 2003. godine, rekli su bivši zaposleni Geneksa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari