Zamena standardnih sijalica „štedljivijim“ još se ne može masovno očekivati u Srbiji, ali se može apelovati na potrošače da uvide njihovu prednost, ističu u Agenciji za energetsku efikasnost. Zamenik direktora te Agencije Bojan Kovačić rekao je agenciji Beta da u Srbiji, za razliku od Kalifornije, Australije i zemalja Evropske unije koje planiraju da u dogledno vreme zabrane upotrebu standardnih sijalica,“ne treba skoro očekivati takvu zabranu“, zbog još nerazvijene ekološke svesti.

Zamena standardnih sijalica „štedljivijim“ još se ne može masovno očekivati u Srbiji, ali se može apelovati na potrošače da uvide njihovu prednost, ističu u Agenciji za energetsku efikasnost. Zamenik direktora te Agencije Bojan Kovačić rekao je agenciji Beta da u Srbiji, za razliku od Kalifornije, Australije i zemalja Evropske unije koje planiraju da u dogledno vreme zabrane upotrebu standardnih sijalica,“ne treba skoro očekivati takvu zabranu“, zbog još nerazvijene ekološke svesti. On je naveo primer da bi se zamenom jedne sijalice od 100 vati „štedljivom“ sijalicom od 21, odnosno 23 vati, dobila ista svetlost, ali i godišnja ušteda od 134 kilovat sati po domaćinstvu, odnosno 400 dinara godišnje. Zamenik direktora Agencije za energetsku efikasnost je precizirao da je cena štedljive sijalice oko 900 dinara, što je deset puta više od cene standardne sijalice, ali i naglasio da je po jednoj takvoj sijalici radni vek oko 8.000 sati, odnosno pet godina, pri čemu se troškovi vrate za 14 meseci.
Beograd – Norveška lou-kost kompanije Norvidžen er šatl leteće od danas na liniji Beograd-Oslo. Kako se navodi u saopštenju, beogradskog aerodroma Nikola Tesla leteće jednom sedmično a polasci sa beogradskog aerodroma su subotom u 10.25. Karte za putovanja moći će da se kupe isklučivo preko interneta, odnosno sajta kompanije (www.norvegian.no). Jeftini avioprevoznik Džermanvings, koji već godinu dana leti sa beogradskog aerodroma za Keln, najavio je da će od 24. maja uvesti i let na za Štutgart. Na liniji Beograd-Štutgart planirana su tri leta sedmično i to utorkom, četvrtkom i nedeljom, piše u saopštenju. Beogradski aerodrom ističe da će aviokompanija Ostrijan erlajns od 1. maja imati dva dodatna leta za Beč, tako da će na toj liniji leteti 12 puta sedmično. Domaća aviokompanija Jat ervejz najavila je uvođenje nove linije do Ohrida, sa sletanjem u Skoplje, na kojoj će od 14. maja leteti dva puta sedmično, navodi se u saopštenju.
Beograd – Poslovodstvo Železnica Srbije predstavilo je juče na 29. Međunarodnom sajmu turizma novu transportnu ponudu. Reč je o kontejnerskom vozu iz Bara za Beograd, koji je pod promotivnim nazivom Lovor počeo da saobraća krajem marta. Prema rečima Milanka Šarančića, generalnog direktora Železnica Srbije u pitanju je železnički transportni sistem „od vrata do vrata“ bez pretovara robe, koji je najpovoljniji za prevoz velikog broja kontejnera. Ovaj posao zajednički realizuju Železnice Srbije, Luka Bar, Željeznica Crne Gore i Železnički integralni transport Beograd. Redom vožnje predviđena je jedna kontejnerska kompozicija sedmično, a promotivni period trajaće do kraja juna ove godine. Istovarno mesto u Beogradu je terminal Železničkog integralnog transporta, koji je u obavezi da kontejnere preveze do krajnjih korisnika, udaljenih i do 50 kilometara od Beograda. Ova kompozicija teška je oko 1.000 tona, a cena prevoza (za kontejner dužine šest metara) na relaciji Bar – Beograd – Bar iznosi 499 evra.
Beograd – Banka Inteza u Srbiji uvela je juče novu obnavljajuću kreditnu liniju za mala preduzeća i preduzetnike u okviru koje odobrava šest vrsta pozajmica uz efektivnu kamatnu stopu od 11,02 odsto godišnje. Kako se navodi u saopštenju, svi krediti iz „bizlinije“ odobravaju se u vrednosti do 10.000 evra, sa rokom otplate do 24 meseca, uz godišnju reviziju poslovanja. U okviru „bizlinije“ Inteza banke mogu se dobiti dinarski kredite sa i bez devizne klauzule, devizni krediti, akreditivi, kao i dinarske i devizne garancije. Prema rečima direktorka sektora za mali biznis banke Inteza Danijele Tomašević, proizvodi koji su bili privilegija velikih preduzeća, sada su dostupni i preduzetnicima u malom biznisu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari