U okviru predavanja „Sredom o Evropskoj uniji“, sutra će u Francuskom kulturnom centru u Beogradu govoriti Anri-Luj Vedi, profesor na francuskoj Visokoj školi za ekonomske studije (HEC) i koordinator decentralizovanih studija HEC pri Ekonomskom fakultetu u Beogradu i Goran Živkov, bivši ministar poljoprivrede.

U okviru predavanja „Sredom o Evropskoj uniji“, sutra će u Francuskom kulturnom centru u Beogradu govoriti Anri-Luj Vedi, profesor na francuskoj Visokoj školi za ekonomske studije (HEC) i koordinator decentralizovanih studija HEC pri Ekonomskom fakultetu u Beogradu i Goran Živkov, bivši ministar poljoprivrede. Tema je „Koja je budućnost zajedničke poljoprivredne politike i moguće posledice po Srbiju“. Činjenica je da se razvoju poljoprivrede u zemljama EU poklanja velika pažnja, o čemu svedoči i podatak da je značajan deo budžeta EU namenjen podsticaju poljoprivredi, a Francuska, kao zemlja u kojoj poljoprivreda zauzima značajno mesto, poklanja posebnu pažnju toj oblasti. Anri-Luj Vedi koji je i gradonačelnik Brikbeka, mesta od oko 4.500 stanovnika u Normandiji, inicirao je bratimljenje Brikbeka i Sremskih Karlovaca.
Kruševac – Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Slobodan Milosavljević ocenio je juče u Kruševcu da privredne komore ubuduće moraju „još bolje i kvalitetnije“ da budu servis srpske privrede. Prilikom otvaranja novih prostorija Regionalne privredne komore u Kruševcu, Milosavljević je istakao i da bi komore trebalo da budu partner svake vlade, kako bi privreda postigla što bolje rezultate. Predsednik Skupštine Regionalne privredne komore Kruševac, Gradimir Milošević izrazio je uverenje da će novi prostor biti „mesto za okupljanje privrednika i mesto gde će budući investitori moći da stupe u kontakt sa potencijalnim partnerima“. Kruševačka Regionalna privredna komora danas je ozvaničila preseljenje u nove, sopstvene prostorije, na četvrtom spratu nekadašnje Poslovne zgrade građevinskog preduzeća Jastrebac, u centru Kruševca. Komora sada ima skoro 500 kvadrata sopstvenog prostora, a cela investicija je vredela 14 miliona dinara.
Beograd – Upravni odbor Železnice Srbije odlučio je da objavi tender za nabavku 1.100 novih teretnih vagona ukupne vrednosti 57,4 miliona evra. Kako se navodi u saopštenju, nabavka će biti finansirana iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Najbolji ponuđač biće izabran prema kriterijumima tendera, koje su usaglasile nadležne institucije u Srbiji i EBRD, ističe se u saopštenju Železnice. Tender će biti objavljen u Službenom glasniku Srbije, piše u saopštenju.
Skoplje – Makedonska vlada će sniziti cene aerodromskih usluga u Skoplju i Ohridu, kako bi te dve vazdušne luke postale konkurentnije u regionu. Cene usluga na aerodromima Aleksandar Veliki biće snižene za 17 odsto, a na aerodromu Sveti apostol Pavle za 27 odsto, tako da će biti najjeftiniji u regionu, najavio je direktor javnog preduzeća za aerodromske usluge Zoran Krstevski, preneli su makedonski mediji. Postupak modernizacije aerodroma u Makedoniji se stalno odlaže, pa vlasti nižim cenama žele da ojačaju poziciju. To se posebno odnosi na aerodrom u Prištini, koji je najveći konkurent aerodromu u Skoplju, istakao je Krstevski. Cene letova koji povezuju dva makedonska aerodroma biće snižene. Popust od 50 odsto biće uveden za letove koji će se preusmeravati iz Skoplja za Ohrid.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari