Srbija ima solidne propise za zaštitu konkurencije, ali i dalje postoje zloupotrebe monopolista, izjavio je juče pomoćnik ministra trgovine, turizma i usluga Srđan Srećković. Na skupu povodom obeležavanja Dana konkurencije i godinu dana rada Komisije za zaštitu konkurenicije Srbije Srećković nije naveo koje firme zloupotrebljavaju svoj monopolski položaj, ali je potvrdio da se to dešava u svim oblastima.

Srbija ima solidne propise za zaštitu konkurencije, ali i dalje postoje zloupotrebe monopolista, izjavio je juče pomoćnik ministra trgovine, turizma i usluga Srđan Srećković. Na skupu povodom obeležavanja Dana konkurencije i godinu dana rada Komisije za zaštitu konkurenicije Srbije Srećković nije naveo koje firme zloupotrebljavaju svoj monopolski položaj, ali je potvrdio da se to dešava u svim oblastima. On je naglasio da je jedan od uslova pridruživanja Evropskoj uniji strogo poštovanja propisa o obezbeđivanju uslova za konkurentsko delovanje na tržištu. Predsednik Saveta Komisije za zaštitu konkurencije Radovan Vukadinović je naveo da se Komisija najčešće bavila sprečavanjem zloupotreba koje nastaju spajanjem firmu, uglavnom privatizacijom. U prošloj godini Komisija je primila četiri zahteva za utvrđivanje postojanja zabranjenih sporazuma, 19 zahteva za pokretanje postupka za utvrđivanje zloupotreba dominantnog položaja (monopola) i 56 zahteva za izdavanje odobrenja za spovođenje koncentracije, odnosno pripajanja firmi. U dva slučaja Komisija je utvrdila da postoji zloupotreba monopola.
Beograd – Nekoliko stotina radnika Robnih kuća Beograd protestovali su zbog toga što je za danas zakazana sednica Odbora poverilaca na kojoj će se razgovarati o prodaji te kompanije kroz stečaj. Oni su na skupu u Upravnoj zgradi te trgovačke kompanije ocenili da je to „nepoštovanje reči i odluka premijera Srbije“. „Ta sednica i tema o kojoj će se raspravljati suprotna je dogovoru sa premijerom Srbije Vojislavom Koštunicom, postignutim 1. marta ove godine, kada je obećano da će Robne kuće ići u reorganizaciju“, rekla je agenciji Beta rukovodilac Udruženja poverilaca i akcionara RK Beograd Božana Trifunović. Ona je potvrdila da se u Upravnoj zgradi u Beogradu nalaze radnici Robnih kuća iz Beograda, Niša, Kragujevca, Bajine Bašte, Kule, Sombora, Zaječara i Knjaževca, rekla je Trifunovićeva i naglasila da su radnici spremni da brane svoje interese, čak i radikalnim potezima, kao što je paljenje Robnih kuća.
Beograd – Ministarstvo za kapitalne investicije uspešno je razvilo menadžment u upravljanju državnim kapitalom, ali za industriju građevine važnije je da se vrati upravna funkcija kojom bi se efikasnije regulisali odnosi i uslovi rada u ovoj grani. Zbog toga od buduće vlade zahtevamo da formira ministarstvo građevine a jedan od prioritetnih zadataka tog ministarstva bilo bi donošenje kodeksa za službenike koji rade na procedurama za izdavanje dozvola, što je pitanje od interesa ne samo za graditelje nego i za investitore – izjavio je Anđelko Kovačević, potpredsednik Privredne komore Srbije na jučerašnjem sastanku Udruženja za građevinarstvo u PKS.
Predstavnici građevinskih kompanija zatražili su i usvajanje novog zakona o izradi, kojim bi se, između ostalog, uvelo obavezno licenciranje građevinskih firmi. Time bi se, tvrde u Udruženju, sprečila nelojalna konkurencija firmi koje sa svega nekoliko zaposlenih, ali velikim brojem radnika na crno, konkurišu i dobijaju poslove čak i na javnim tenderima. Novi zakon bi, takođe trebalo da obezbedi efikasniju inspekcijsku kontrolu u svim fazama gradnje, kao i da reguliše nastup inostranih kompanija na tržištu Srbije.
Užice – Sudski izvršitelji Opštinskog suda u Užicu, u pratnji policije, zaplenili su 23 vozila užičkog Saobraćajnog preduzeća Raketa, zbog neizvršenja sudske odluke o isplati zarada i doprinosa zaposlenima. Rešenje o zapleni sud je doneo u januaru ove godine, nakon što su radnici tužili preduzeće za neisplaćene zarade i doprinose tokom poslednje tri godine.
Među 23 zaplenjena vozila su dvadeset autobusa koji su služili za gradski saobraćaj, teretno vozilo, kombi i službena „zastava 101“. Time je vozni park ovog nekada uspešnog saobraćajnog preduzeća, sveden na samo tri ispravna autobusa. Mnogi putnici juče su bili zatečeni, jer zbog plenidbe Raketinih autobusa nisu mogli da se prevezu do odredišta.
Užička Raketa privatizovana je 2003. godine, kada je njen većinski vlasnik postao Miloš Radenković, biznismen iz Kraljeva. Međutim, dve godine kasnije preduzeće se našlo u velikim finansijskim problemima, a zaposleni su u više navrata štrajkovali i organizovali blokade saobraćajnica, tražeći poništenje kupoprodajnog ugovora. U međuvremenu, vođeni su pregovori sa jednom nemačko-izraelskom firmom o prodaji Rakete, ali Radenković navodno nije bio zadovoljan ponuđenom cenom. I užička opština pokušala je da posredujue u rešavanju problema u ovom preduzeću, koje je zapošljavalo oko 700 radnika, ali ni njoj to nije uspelo. Protiv vlasnika i bivših rukovodilaca preduzeća vode se sudski postupci, a postoje najave da bi ugovor o privatizaciji mogao da bude uskoro poništen.
Milenko Milčanović, v.d. direktora Rakete, osim što je potvrdio zaplenu 23 vozila, nije želeo da komentariše situaciju u ovom preduzeću, rekavši Danasu da će javnost o budućem statusu firme biti uskoro obaveštena zvaničnim saopštenjem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari