Radnici Magnohroma iz Kraljeva su od 28. marta ponovo u štrajku zbog toga što novi vlasnik – kompanija Global Stil ne poštuje kupoprodajni ugovor, rečeno je juče novinarima u sindikatu Nezavisnost. Štrajk 2.200 radnika Magnohroma je sa prekidima trajao oko tri nedelje i prekinut je zbog obećanja novog vlasnika da će krajem marta biti isplaćena zarada za februar ove godine.

Radnici Magnohroma iz Kraljeva su od 28. marta ponovo u štrajku zbog toga što novi vlasnik – kompanija Global Stil ne poštuje kupoprodajni ugovor, rečeno je juče novinarima u sindikatu Nezavisnost. Štrajk 2.200 radnika Magnohroma je sa prekidima trajao oko tri nedelje i prekinut je zbog obećanja novog vlasnika da će krajem marta biti isplaćena zarada za februar ove godine. Kako do 27. marta to nije učinjeno, štrajk je nastavljen, a zahtevi su da novi vlasnik Magnohroma obezbedi repromaterijal, punu uposlenost kapaciteta i isplatu sedam zaostalih zarada. Reč je o dugu iz perioda pre privatizacije tako da se radnicima duguju tri plate za 2001. godinu i četiri zarade za prošlu godinu, kao i isplate jubilarnih nagrada. Magnohrom je u avgustu prošle godine kupilo indijsko preduzeće Global stil koje posluje u okviru multinacionalne kompanije Mital. Štrajk koji je u toku organizovali su radnici van sindikata iako u toj fabrici postoji Samostalni sindikat i Nezavisni sindikat Magnohrom koji je sindikalna organizacija unutar Magnohroma. Sekretar Nezavisnog sindikata Magnohrom Miodrag Mitić kazao je da je posle razgovora sa predstavnicima Agencije za privatizaciju – Sektora za kontrolu članovima štrajkačkog odbora rečeno da Agencija ne raspolaže sa dovoljno dokumenata na osnovu kojih bi mogla da utvrdi da li novi vlasnik i u kojoj meri poštuje odredbe kupoprodajnog ugovora.
Vrbas – Kompanija Invej uskoro će preuzeti uljaru Sunce iz Sombora, čiji je većinski vlasnik beogradski Delta holding, izjavio je juče generalni direktor Inveja Rajko Čvorović. Čavorović na konferenciji za novinare nije precizirao kada će biti potpisan ugovor o preuzimanju, ali je rekao da su pregovori završeni i da je posao praktično sklopljen. Delta je uljaru Sunce kupila 2001. godine za 7,5 miliona evra. Prema podacima Beogradske berze, Delta ima 57,76 odsto akcija Sunca, dok je drugi najveći vlasnik Akcijski fond sa 21,52 odsto akcija. Vrednost akcija Sunca trenutno je 31.686 dinara. U toku 2006. godine Invej, čiji je vlasnik Predrag Ranković Peconi, kupio je od Delte uljaru Dunavka iz Velikog Gradišta, koja proizvodi sirovo ulja od soje. Invej je 50 odsto plus jednu akciju Vitala kupio 6. oktobra 2005. godine za 18,5 miliona evra, a vlasnik je i Rubina iz Kruševca, fabrike Milan Blagojević iz Smedereve, fabrike cigareta Monus iz Inđije i novosadskog Albusa.
Beograd – Prvo trgovanje akcijama Poljoprivredno-industrijskog kombinata Bečej zakazano je za 11. april, po početnoj ceni od 12.254 dinara za jednu akciju, navodi se na sajtu Beogradske berze. Kako se navodi na sajtu, na vanberzansko tržište biće uključeno 273.551 akcija, koje će se prodavati po metodu preovlađujuće cene. Nominalna vrednost akcije PIK Bečeja je 8.000 dinara. PIK Bečej imao je u 2006. godini dobitak od oko pet miliona dinara, a većinski paket od 52,86 odsto akcija poseduje preduzeće PIK Bečej investments.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari