Monetarni odbor odlučio je da referentna kamatna stopa ostane 11,5 odsto, saopštila je Narodna banka Srbije. Ta odluka je, kako se navodi u saopštenju, zasnovana na proceni Monetarnog odbora da još nema dovoljno informacija o kretanju inflacije u prvom kvartalu ove godine, kao i na činjenici da krajem marta ističe privremeno finansiranje budžetskih rashoda.

Monetarni odbor odlučio je da referentna kamatna stopa ostane 11,5 odsto, saopštila je Narodna banka Srbije. Ta odluka je, kako se navodi u saopštenju, zasnovana na proceni Monetarnog odbora da još nema dovoljno informacija o kretanju inflacije u prvom kvartalu ove godine, kao i na činjenici da krajem marta ističe privremeno finansiranje budžetskih rashoda. „Monetarni odbor je ukazao da se ubrzano povećavaju zarada u javnom sektoru, posebno u državnim i javnim preduzećima i ocenio da privremeno finansiranje što pre treba da se zameni budžetom za 2007. godinu“, ističe NBS. Centralna banka navodi da je Monetarni odbor upozorio da u prilikama kad je postignuta stabilnost cena i kursa dinara, kao i postepeno smanjenje kamatnih stopa, zahtevi za značajnim korekcijama nekih regulisanih cena nemaju osnova.
Beograd – Veoma sam zadovoljan što će zahvaljujući Grupi Kopservis italijansko ekonomsko prisustvo u Srbiji uz tradicionalne oblike saradnje dobiti novo obeležje izraženo kroz puržanje usluga, čišćenja i održavanja – istakao je Alesandro Merola, ambasador Italije u Beogradu, na jučerašnjoj konferenciji za novinare u novom zdanju, Palati Italija.
Pjerluiđi Rinaldini, predsednik italijanske kompanije Kopservis, naglasio je da je ova grupacija već prisutna u Srbiji, preko preduzeća Kopservis BMK iz Stare Pazove i Dedinja iz Beograda, koja zajedno zapošljavaju 1.200 ljudi, uz investiciju od blizu jednog miliona evra. „Cilj Kopservisa je da postane lider na srpskom tržištu. Grupa Kopservis ostvaruje godišnji promet od 456 miliona evra, ima više od 12 hiljada zaposlenih i pruža usluge u oblasti održavanja higijene, obezbeđenja, logistike , upravljanja grejanjem i jedna je od vodećih kompanija u toj delatnosti u Italiji“, naglasio je Rinaldini. Enriko Barbieri, direktor Italijanskog instituta za spoljnu trgovinu u Beogradu, ukazao je na veoma razvijene ekonomske veze dve zemlje i podsetio da je prema podacima iz januara, Italija bila prva na listi kupaca proizvoda iz Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari