Američki ambasador u Srbiji Majkl Polt izjavio je da je kompanija Filip Moris veoma zabrinuta izmenama uslova poslovanja zbog CEFTA sporazuma i da očekuje da srpska vlada ispuni preuzete obaveze i nađe rešenje. „Ukoliko se to ne desi, strani investitori će dobiti poruku da je poslovanje u Srbiji nepredvidivo.

Američki ambasador u Srbiji Majkl Polt izjavio je da je kompanija Filip Moris veoma zabrinuta izmenama uslova poslovanja zbog CEFTA sporazuma i da očekuje da srpska vlada ispuni preuzete obaveze i nađe rešenje. „Ukoliko se to ne desi, strani investitori će dobiti poruku da je poslovanje u Srbiji nepredvidivo. Ovo je važan test za srpsku vladu da pokaže da se ovde uslovi poslovanja mogu predvideti“, rekao je Polt u intervjuu Magazinu Biznis. Ambasador SAD je istakao da je sa ljudima iz Filip Moris internešnela razgovarao o problemima koje ta kompanija očekuje zbog ukidanja carina na duvan nakon stupanja CEFTA sporazuma, ako do tada Vlada Srbije ne nađe neko rešenje.
Beograd – Od početka godine u Agenciji za privredne registre, evidentirano je 1.300 novih preduzeća i oko šest hiljada preduzetničkih radnji. Broj aktivnih preduzeća sada iznosi 86.500 a samo u Beogradu radi 35.758 firmi. Kada je reč o preduzećima, među novoosnovanim firmama preovlađuju trgovina, prevoz robe u drumskom saobraćaju, grubi građevinski radovi, trgovina na veliko i konsalting usluge.
– Tendencija rasta novoformiranih preduzetničkih radnji, zabeležena je 2005. godine. Te godine osnivano je 30.877 radnji, dok je 17.670 preduzetnika brisano sa liste aktivnih. U 2006. godini, kada je upis preduzetničke delatnosti prešao u nadležnost Agencije za privredne registre, osnovano je 45.439 novih radnji, dok su delatnost odjavila 25.333 preduzetnika, što znači da je registrovano oko 20 hiljada novih preduzetnika, koji su biznis pokrenuli uglavnom u sektoru usluga. U ovom trenutku, broj aktivnih preduzetnika koji se vode kod Agencije za privredne registre, premašuje 155 hiljada – rekla je za Danas Gabrijela Petković-Jovanović, PR Agencije za privredne registre i naglasila da je procedura osnivanja i odjavljivanja radnji pojednostavljena, pa nije redak slučaj da preduzetnici odjavljuju radnju dok su na godišnjem odmoru, kako ne bi, tokom perioda kada ne rade, plaćali poreze i doprinose.
Beograd – Železnica Srbije saopštila je juče da je završila izgradnju interne računarske mreže povezivanjem 1.500 kompjutera i 45 servera na čitavoj teritoriji Srbije. Kako se navodi u saopštenju, izgradnja sistema je finansirana iz donacije kanadske vlada za modernizaciju informacionog sistema Železnice Srbije, u iznosu od dva miliona evra. Itranet mreža omogućava povezivanje sa računarskim mrežama susednih železničkih uprava i ubraznu razmenu podataka o kretanju robe i putnika, ističe se u saopštenju. Nova računarska mreža će omogućiti i instalaciju POS terminala na šalterima železnčkih stanica kako bi se klijentima omogućilo da usluge i karte plaćaju kreditim karticama, navodi Železnica Srbije.
Beograd – Ekonomsko-poslovni časopisi Ekonometar i Biznis magazin obeležiće danas prvu godišnjicu izlaženja. Kako se navodi u saopštenju, svečani 13. broj mesečnika Biznis magazin izaći će 20. februara, sa specijalnim dodatkom na engleskom jeziku. U proteklih godinu dana izašla su 24 broja Ekonometra i 12 brojeva Biznis magazina, u izdanju izdavačke kuće Nira pres čiji je vlasnik Radojka Nikolić, dugogodišnji novinar i urednik dnevnog lista Politika. Na stranicama tih časopisa našle su se teme koje su karakterisale srpsku ekonomsko-poslovnu scenu, a objavljeno je više desetina reportaža o poslovnim ljudima i intervjua sa najznačajnijim ekonomistima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari