Mačvanski uzgajivači svinja i juče su protestovali u centru opštine Bogatić zahtevajući više otkupne cene, zabranu uvoza svinjskog mesa i plaćanje na poček kod otkupa. Oko 2.000 poljoprivrednika protestovalo je sat vremena, a zatim se prošetalo ulicama te opštine. Prema rečima predsednika Skupštine opštine Bogatić Zorana Vilića, protesti će biti nastavljeni i dok budu trajali pregovori sa republičkom vladom čiji je početak zakazan za sutra.

Mačvanski uzgajivači svinja i juče su protestovali u centru opštine Bogatić zahtevajući više otkupne cene, zabranu uvoza svinjskog mesa i plaćanje na poček kod otkupa. Oko 2.000 poljoprivrednika protestovalo je sat vremena, a zatim se prošetalo ulicama te opštine. Prema rečima predsednika Skupštine opštine Bogatić Zorana Vilića, protesti će biti nastavljeni i dok budu trajali pregovori sa republičkom vladom čiji je početak zakazan za sutra. Odgajivači svinja počeli su proteste 30. januara blokadom saobraćaja kroz centar Bogatića, a zatim su blokade proširene na sve saobraćajne pravce u Mačvi i Pocerini. Intervencijom Žandarmerije zapreke od poljoprivredne mehanizacije uklonjene su u petak 9. februara, u 3.00 časa, prvo sa šabačkog mosta preko reke Save, a zatim i sa putnih pravaca ka Loznici, Sremskoj Mitrovici i graničnom prelazu „Pavlovića most“ ka Republici Srpskoj.
Beograd – U četvrtak, 15. februara, u Kačarevu počinje 20. Slaninijada koja će trajati četiri dana, najavilo je juče u Beogradu Turističko društvo Slaninijada iz Kačareva. Na Slaninijadi će se predstaviti preko 350 izlagača, od kojih je oko 50 industrijskih proizvođača, rekao je na konferenciji za novinare predsednik Turističkog društva Slaninijada Nenad Šaletić. On je dodao da se očekuje dolazak oko 150.000 posetilaca, kao i prodaja oko 150 tona slanine za četiri dana. Na manifestaciji će se održati takmičenje u kuvanju paprikaša i pravljenju kobasica, izlozba i degustacija tradicionalnih jela, kao i smotra stvaralaštva nacionalnih manjina Vojvodine.
Beograd – Turijska kobasicijada, 23. po redu, biće održana u Turiji od 16. do 18. februara, najavio je juče direktor Turističke organizacije Srbije Miodrag Popović. Prema rečima Miroslava Medulića, predsednika te manifestacije, u Turiji će ove godine biti napravljena kobasica duža od dva kilometra, koja će biti za metar duža od prošlogodišnje. On je podsetio da pravljenje kobasice počinje u sredu 14. februara i biće završena do subote 17. februara, kada će u podne biti predstavljena posetiocima kobasicijade. U toku manifestacije predviđeno je prženje kobasica na štandovima, kuvanje srpskog paprikaša, izbor za najbolju kobasicu i takmičenje u brzom jedenju kobasica. Medulić je rekao da se očekuje oko 50.000 posetilaca, a po prvi put ove godine turištičke agencije su organizovale prevoz iz Beograda.
Beograd – Predstavnici Javnog preduzeća Transnafta, Vlade Srbije i sindikata potpisali su juče u Beogradu Kolektivni ugovor za zaposlene u tom preduzeću. Ugovor su potpisali ministar rudarstva i energetike Radomir Naumov, direktor Transnafte Nebojša Lemajić i predsednik sindikata tog preduzeća Vinko Palada, saopšteno je iz Ministarstva rudarstva i eneregtike. Kako se navodi, potpisivanjem Kolektivnog ugovora usklađen je pravni položaj svih zaposlenih sa Zakonom o radu. Transnafta je javno preduzeće za transport nafte naftovodima i derivata nafte produktovodima, nastalo sredinom 2005. godine izdvajanjem iz Naftne industrije Srbije.
Kragujevac – U Kragujevcu je tokom prošlog vikenda označen početak kampanje „Dođi, vidi i investiraj u Kragujevac“, koju zajednički organizuju lokalna samouprava, Regionalna privredna komora Šumadije i Pomoravlja i njena Agencija za promociju investicija. Kampanja će trajati narednih šest meseci, a osnovni cilj te kampanje jeste snažna promocija investicionih potencijala Kragujevca i podizanje nivoa konkurentnosti regiona centralne Srbije na tržištu direktnih inostranih investicija. Kragujevac je već uspeo da se pozicionira na evropskom investicionom tržištu, a naš zadatak je da u narednih šest meseci u Šumadiju dovedemo inostrane investitore i definišemo njihove potrebe za naredne dve do tri godine, istaknuto je, između ostalog, prilikom promocije kampanje.
Planirano je da već početkom maja bude organizova Investiciona konferencija centralne Srbije. U isto vreme ovde će biti organizovana i trodnevna sajamska manifestacija „Dani Italije u Kragujevcu“. Kampanja predviđa i prezentaciju investicionih potencijla Kragujevca u inostranstvu. Deo aktivnosti vezanih za promociju šumadijskih investicionih potencijala biće orgnizovan i uz podršku Ministarstva za ekonomske odnose sa inostranstvom i Privredne komore Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari