U Srbiji računar poseduje 26,5 odsto domaćinstava, a na internet je priključeno 18,5 odsto, pokazuju rezultati statističkih istraživanja u 2006, saopštila je Privredna komora Srbije. Kako se navodi, više od 1,3 miliona građana, uglavnom muškaraca, koristi računar svakodnevno, dok mobilni telefon koristi više od četiri miliona stanovnika Srbije.

U Srbiji računar poseduje 26,5 odsto domaćinstava, a na internet je priključeno 18,5 odsto, pokazuju rezultati statističkih istraživanja u 2006, saopštila je Privredna komora Srbije. Kako se navodi, više od 1,3 miliona građana, uglavnom muškaraca, koristi računar svakodnevno, dok mobilni telefon koristi više od četiri miliona stanovnika Srbije. Internet je u poslednja tri meseca koristilo više od 1,4 miliona građana, rezultat je istraživanja Republičkog zavoda za statistiku. Oko 90,2 odsto predužeća u Srbiji priključeno je na internet, dok 52,9 odsto firmi ima svoj veb sajt, navodi se u saopštenju. Predsednik Društva za informatiku Srbije Nikola Marković ocenio je da je Srbija „socijalno ograničena“ u korišćenju informacionih tehnologija, što potvrđuje i podatak da samo 77 odsto studenata koristi usluge interneta.
Beograd – Republički geodetski Zavod je u prošloj godini primio 18.924 zahteva za upis hipoteke, što je dvostruko više nego 2005. kada su podneta 8.664 zahteva, saopštio je RGZ. U Beogradu je broj podnetih zahteva za upis hipoteka prošle godine, u odnosu na 2005, povećan za čak pet puta, izjavio je načelnik Odeljenja za projektovanje i planiranje RGZ Mladen Dugonjić. I u Jagodini je prošle godine broj hipoteka povećan pet puta, a značajan porast je zabeležen i u Novom Sadu, Somboru i Užicu. Prema njegovim rečima, ukupno povećanje za upis hipoteka omogućila je izrada katastra nepokretnosti na teritoriji Srbije koja je pospešila razvoj hipotekarnog tržišta. Dugonjić je dodao da je primetno povećano interesovanje za promenu vlasništva na nepokretnostima na osnovu kupoprodaje jer su prošle godine primljena 78.894 takva zahteva, što je u poređenju sa 2005. više za 10.787.
Bor – Vlada Srbije obezbedila je novac za isplatu otpremnina radnicima Rudarsko-topioničarskog basena Bor, koji su se prijavili za dobrovoljno napuštanje tog preduzeća. Zamenik generalnog direktora RTB za kadrove i informisanje Dragan Ranđelović izjavio je da se u dopunskom krugu izjašnjavanja za napuštanje RTB u decembru prijavilo 114 radnika. Ranđelović je rekao da će oni do kraja februara dobiti po 250 evra za svaku godinu radnog staža.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari