Program za razvoj UN (UNDP) u Srbiji saopštio je juče da je Kori Udovički imenovana za direktora regionalne kancelarije za Evropu i zemlje Zajednice nezavisnih država sa sedištem UNDP u Njujorku. Regionalna kancelarija će pokrivati aktivnosti u 29 zemalja centralne i istočne Evrope, kao i zemlje bivšeg Sovjetskog Saveza i sarađivaće sa kancelarijom UNDP-a u Bratislavi, navodi se u saopštenju.

Program za razvoj UN (UNDP) u Srbiji saopštio je juče da je Kori Udovički imenovana za direktora regionalne kancelarije za Evropu i zemlje Zajednice nezavisnih država sa sedištem UNDP u Njujorku. Regionalna kancelarija će pokrivati aktivnosti u 29 zemalja centralne i istočne Evrope, kao i zemlje bivšeg Sovjetskog Saveza i sarađivaće sa kancelarijom UNDP-a u Bratislavi, navodi se u saopštenju. Kori Udovički, koja preuzima novu funkciju 1. februara, bila je ministar za energetiku i rudarstvo, kao i guverner Narodne banke Srbije do 2004. godine.
Novi Sad – Vojvođanska banka a.d. Novi Sad prva je poslovna banka u Republici Srbiji koja je ispunila sve propisane uslove predviđene novim Zakonom o tržištu hartija od vrednosti za obavljanje kastodi poslova. Rešenjem Komisije za hartije od vrednosti od 19. januara Vojvođanska banka je dobila kompletnu dozvolu za obavljanje delatnosti kastodi banke, saopštila je Banka. Kastodi banka obavlja poslove vođenja računa hartija od vrednosti za račun klijenta i postupa po nalogu klijenta. Kao prva u zemlji sa dozvolom za delatnosti kastodi banke, Vojvođanska banka potvrđuje poslovnu orijentaciju da postane vodeća banka u zemlji u obavljanju poslova sa hartijama od vrednosti, navodi se u saopštenju. Vojvođanska banka je i jedina banka koja trenutno servisira tri državne dužničke hartije od vrednosti – obveznice stare devizne štednje, obveznice zajma za preporod Srbije i štedne zapise NBS.
Beograd – Preduzeće Telekom Srbija kupilo je od izraelske kompanije Gilat setlajt netvorks opremu za VSAT satelitsku telekomunikacionu mrežu, koju planira da instalira u Srbiji. Direktor sektora za spoljne odnose Telekoma Ivan Đurović kazao je agenciji Beta da će izraelska kompanija isporučiti centralnu satelitsku antenu i terminale, dok će drugi deo mreže koji će omogućiti povezivanje sa satelitima biti kupljen od druge firme. On nije precizirao koliko je Telekom platio opremu, ali je naveo da će kupovina biti finansirana iz budžeta preduzeća za ovu godinu. Prema rečima Đurovića, oprema izraelskog proizvođača biće montirana na lokaciji Prilike kod Ivanjice, gde je satelitski centar Srbije. Satelitska telekomunikaciona mreža VSAT funkcioniše tako što centralna satelitska antena šalje signale do satelita, prijem se obavlja preko malih satelitskih antena na zemlji, a namenjen je firmama u ruralnim i nenaseljenim oblastima. VSAT se koristi na naftnim platformama, bušotinama ili područjima gde nije moguće korišćenje fiksne i mobilne telefonije, odnosno pristup internetu ili za privatne telekomunikacijske mreže.
Beograd – Knjiga Rožea Klarensa „Sprečavanje pranja novca“, o istorijatu i borbi protiv te vrste ilegalnih transakcija u svetu, predstavljena je juče u Udruženju banaka Srbije. Klarens u knjizi iznosi da je promet od „pranja novca“ veći od prometa čitave automobilske industrije u svetu. Procenuje se da se svakog minuta u svetu ukupno „opere“ više od 750.000 evra. Autor knjige Rože Klarens, međunarodni predavač za marketing finansijskih usluga, pozvao je bankare da profesionalno i odgovorno obavljaju svoj posao jer je to pravi način za sprečavanje „pranja novca“. Prema njegovim rečima, najbitnije za svaku zemlju je da održava dobru reputaciju, jer će na taj način privući više stranih investitora. „Sprečavanje pranja novca“ je druga Klarensova knjiga koju je prevelo i izdalo Udruženje banaka Srbije. Pre godinu dana je objavljena knjiga „Upravljanje filijalom banke“.
Sombor – Metaloprerađivačka industrija Bane izvezla je u 2006. godini robu vrednu više od 1,2 miliona evra, što je za 60 odsto više nego u 2005. godini. Direktor kompanije Bane Tomislav Lovrić izjavio je na konferenciji za novinare da je izvoz u 2006. godini najveći u poslednjih šest godina. Prema njegovim rečima, najviše robe izvezeno je u Hrvatsku i Bosnu, a za 2007. godinu u planu je i izvoz na tržište Ukrajine. Metaloprerađivačkoj industriji Bane uručen je certifikat za uvođenje standarda JUS ISO 9001, koji predstavalja uverenje da menadžment upravlja po najvišim standradima i da se prema tim standardima odvija celokupna proizvodnja. Do sada je kompanija Bane imala standardizovanu samo proizvodnju okova za drvena vrata i prozore, dok će sada standardima biti obuhvaćeni svi proizvodi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari