Oko 50 članova Glavnog odbora Sindikata radnika Elektroprivrede Srbije protestovali su juče ispred zgrade Vlade Srbije, izražavajući tako nezadovoljstvo zbog otkazivanja kolektivnog ugovora. Sindikalci su zahtevali da ih primi predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica, međutim, iz njegovog kabineta im je poručeno da premijer ne može da razgovara sa njima zbog priprema za sednicu republičke Vlade.

Oko 50 članova Glavnog odbora Sindikata radnika Elektroprivrede Srbije protestovali su juče ispred zgrade Vlade Srbije, izražavajući tako nezadovoljstvo zbog otkazivanja kolektivnog ugovora. Sindikalci su zahtevali da ih primi predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica, međutim, iz njegovog kabineta im je poručeno da premijer ne može da razgovara sa njima zbog priprema za sednicu republičke Vlade. Sugerisano im je da odgovore na sva sporna pitanja potraže od ministra rudarstva i energetike Radomira Naumova. Nezadovoljni takvim ishodom, sindikalci su u pisarnici vlade Srbije ostavili otvoreno pismo upućeno premijeru u kome traže produženje ili potpisivanje novog kolektivnog ugovora, jer su, prema njihovoj oceni, jednostranim ukidanjem tog akta narušena osnovna prava zaposlenih u EPS i EMS. Predsednik Sindikata radnika Elektroprivrede Srbije Miroslav Veličković tvrdi da su republička vlada i poslovodstvo EPS odbijanjem zahteva sindikata, blokirali proces donošenja kolektivnih ugovora. On je dodao da su time radnici dovedeni u poziciju da svoja prava ostvaruju isključivo pozivajući se na Zakon o radu. Veličković je izrazio i protest zbog Uredbe o minimumu procesa rada u EPS i EMS čime je praktično zabranjeno pravo na štrajk. Ministar za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku Slobodan Lalović izjavio je juče da pregovori između Sindikata radnika EPS i Vlade Srbije o potpisivanju kolektivnog ugovora traju već šest meseci i da očekuje da će uskoro biti potpisan.
Užice – Predrag Bubalo, ministar privrede, i Zoran Lončar, ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu, obišli su, prilikom posete Užicu, gradilište saobraćajne obilaznice i Fabriku Prvi partizan, a predsedniku opštine Tihomiru Petkoviću uručili rešenje o dodeli 3,6 miliona dinara za modernizaciju opštinske uprave. Bubalo je izrazio zadovoljstvo dinamikom radova na obilaznici, čija je ukupna vrednost 16 miliona evra, i za koju je Vlada Srbije već obezbedila šest miliona evra. On je dodao da se „prihod od privatizacije mora osetiti kroz investicije u svim delovima zemlje, ali da je Užice, dodelom oko 30 miliona evra iz NIP i ulaganjima Vlade Srbije, dobilo više od drugih gradova“. Prilikom posete Fabrici Prvi partizan, jedne od šest iz kompleksa odbrambene industrije, Bubalo je saopštio da Srbija treba da podrži razvoj namenske industrije, da mora da bude izvozno orijentisana, a da će tome doprineti i ulazak naše zemlje u Partnerstvo za mir. On je podsetio da u izvozu proizvoda namenske industrije u pojedine zemlje dolazi do povremenih problema i dodao da se pri tome „mora voditi računa o širim političkim interesima države“. Inače, užički Prvi partizan, u kojem država ima 69 odsto vlasništva, prema rečima direktora Dobrosava Andrića, uskoro bi trebalo da zaključi značajan izvozni poslovni ugovor sa jednom belgijskom firmom.
Novi Sad – Zakon o vraćanju imovine nepravno oduzete od 1945. biće donet do polovine godine, a u Fondu za restituciju obezbeđeno je više od 150 miliona evra – istakao je predsednik Odbora za privatizaciju pri Skupštini Srbije i kandidat G17 Plus za poslanika Nikola Novaković. „Podneto je više od 72.000 zahteva za povraćaj nepravno oduzete imovine. Najbolje je vraćanje u prirodnom, naturalnom obliku. Gde nije moguće isplatiće se obeštećenje ili dodeliti državne hartije od vrednosti. To će doprineti ponovnom oživljavanju srednje, građanske klase koja je u potpunosti nestala u Miloševićevo vreme“, rekao je Novaković na predizbornoj tribini G17 Plus, ističući da ćemo s početka proleća „konačno završiti sa boljševičko-kardeljevskom zabludom zvanom društvena svojina“. Podsetivši da je rekonstrukcija NIS već obavljena, Novaković je kazao da bi prvi posao nove vlade mogao biti raspisivanje tendera za prodaju tog javnog preduzeća.
Beograd – U Beogradu je juče potpisan granski kolektivni ugovor za delatnost ugostiteljstva i turizma, koji će regulisati odnose poslodavaca i radnika u toj privrednoj grani u kojoj je zaposleno oko 53.000 ljudi. To je prvi granski kolektivni ugovor potpisan u privredi od koga će korist imati i radnici i poslodavci, jer će se stvoriti uslovi za suzbijanje nelojalne konkurencije, odnosno sive ekonomije, koja je u toj privrednoj grani najizraženija, rekao je ministar rada, zapošljavanja i socijalne politike Slobodan Lalović. On je, nakon potpisivanja ugovora između Unije poslodavaca Srbije, Ujedinjenog granskog sindikata Nezavisnost i Saveza samostalnih sindikata Srbije, izrazio očekivanje da će u narednom periodu u svim ključnim industrijskim granama biti zaključeni granski kolektivni ugovori.
Nadaleko poznato po proizvodnji kvalitetnog suvog mesa, zlatiborsko selo Mačkat biće od 12. do 14. januara domaćin 7. sajma užičke pršute i suhomesnatih proizvoda. Organizator ove manifestacije je Skupština opštine Čajetina, a podržava je i USAID. Učešće je prijavilo 26 proizođača goveđe i svinjske pršute, slanine, kobasice i stelje iz Kačera, Krive Reke, Golova, Tripkove i drugih zlatiborskih sela. Broj posetilaca sajma povećan je sa oko dve hiljade na početku, na više od 20 hiljada, koliko je zabeleženo prošle godine, kada je i finansijski rezultat dosegao 10 miliona dinara, kaže Zoran Šopalović, proizvođač užičke pršute iz Mačkata. Proizvode koji ulaze u konkurenciju za nagrade ocenjivaće komisija sastavljena od eksperata Instituta za tehnologiju i preradu mesa iz Beograda i Veterinarskog fakulteta u Beogradu, a svi posetioci će uživati i specijalni sajamski popust od 20 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari