Predstavnici malih akcionara i otpuštenih radnika Jugoremedije razgovaraće danas sa predsednikom Višeg trgovinskog suda u Beogradu Radomirom Lazarevićem o sprovođenju presude o poništavanju dokapitalizacije ove firme koju je sproveo Jovica Stefanović. Sastanak je iniciran na zahtev Udruženja malih akcionara Jugoremedija 2, jer postoji osnovana sumnja da se namerno opstruiše uknjižba ove sudske odluke.

Predstavnici malih akcionara i otpuštenih radnika Jugoremedije razgovaraće danas sa predsednikom Višeg trgovinskog suda u Beogradu Radomirom Lazarevićem o sprovođenju presude o poništavanju dokapitalizacije ove firme koju je sproveo Jovica Stefanović. Sastanak je iniciran na zahtev Udruženja malih akcionara Jugoremedija 2, jer postoji osnovana sumnja da se namerno opstruiše uknjižba ove sudske odluke. Želimo da se razjasne okolnosti u vezi sa sprovođenjem sudske odluke jer sumnjamo da ministar privrede Predrag Bubalo opstruiše taj posao – kaže Zdravko Deurić, predsednik Unije radnika i malih akcionara Jugoremedije i dodaje da su odustali od najavljenog protesta ispred zgrade Vlade Srbije, jer veruju da će uspeti u naporima da se pravosnažna i izvršna presuda o poništaju dokapitalizacije sprovede i uknjiži.
Podsećanja radi, Viši trgovinski sud u Beogradu poništio je, krajem prošle godine, dokapitalizaciju Jugoremedije čime je procenat vlasništva Jovice Stefanovića sa 58 odsto smanjen na 42 odsto, a mali akcionari ponovo su postali većinski vlasnici zrenjaninske fabrike lekova. Protekle nedelje mali akcionari i otpušteni radnici Jugoremedije održali su, ispred fabrike, vanrednu skupštinu akcionara, a nakon usvajanja dnevnog reda i izglasavanja prve četiri tačke, sednica je prekinuta uz najavu da će biti nastavljena kada se uspostavi zakonitost rada fabrike lekova Jugoremedija. Objašnjavajući razloge za održavanje skupštine akcionara pod otvorenim nebom, Deurić je rekao da je samo pitanje vremena kada će se zakon sprovesti. Izborićemo se za svoja prava jer su presude pravosnažne i, mali akcionari su većinski vlasnici ali ne možemo da očekujemo da će ih Jovica Stefanović to poštovati jer nas nije poštovao ni kao manjinske vlasnike ove fabrike, ocenio je Deurić.
Jagodina – Ministar pravde Zoran Stojković će „u skladu sa zakonom i ovlašćenjem“, zatražiti informaciju od Opštinskog javnog tužilaštva u Jagodini zašto se tužbe Jagodinske pivare i malih akcionara protiv bivšeg rukovodstva te firme, kojih je oko 20, a neke su podnesene u avgustu 2005. godine, ne rešavaju – izjavio je juče predsednik Upravnog odbora Jagodinske pivare Životije Nikolić. Komentarišući rezultate sastanka sa ministrom Stojkovićem koji je primio delegaciju pivare, a on je podsetio da je firma oštećena za oko 5.000.000 evra a prva tužba podneta je 30. avgusta 2005. godine. Nikolić je istakao da će protiv bivših kupaca biti podneta tužba za štetu nanetu pivari i da pivara traži strateškog partnera. Od 26. decembra, većinski vlasnik Jagodinske pivare je država sa 51,18 odsto kapitala, pošto je sa kupcem konzorcijumom Pan bir iz Novog Sada i Infond holding iz Maribora raskinut kupoprodajni ugovor, sklopljen 29. avgusta 2005. godine.
Beograd – Referentna kamatna stopa na dvonedeljne repo operacije od 14 odsto ostaje nepromenjena, odlučio je juče Monetarni odbor Narodne banke Srbije. Takva odluka doneta je, kako se navodi u saopštenju NBS, zbog visoke dinarske likvidnosti, kao i zbog toga što u prvoj polovini januara, zbog manjeg broja radnih dana, nema dovoljno pouzdanih podataka o tržišnim kretanjima. Centralna banka očekuje da će u januaru, zbog smanjenja stope obavezne rezerve na dinarske depozite sa 15 na 10 odsto, dodatno biti povećane dinarske likvidnosti. „Zadržavanjem referentne kamatne stope na nepromenjenom nivou, NBS nastoji da spreči da povećana dinarska likvidnost utiče na prekomeran rast potrošnje, koji bi mogao uticati na rast inflatornih očekivanja i stope inflacije“, saopštava NBS. Kako se dodaje, NBS u borbi protiv inflacije koristi referentnu kamatnu stopu, a ne kurs dinara, koji će se „i nadalje formirati u skladu sa ponudom i tražnjom, a NBS će doprinositi njegovoj stabilnosti“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari