izjavio je za Danas Vojislav Stanković, saradnik Centra za naučnoistraživački rad Privredne komore Srbije . Prema njegovim rečima za 11 meseci prošle godine agrar je ostvario izvoz vredan 1,1 milijardu dolara, što čini 19 odsto ukupne vrednosti izvoza Srbije.“ Suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iznosi 321,3 miliona dolara, sa stopom pokrivenosti uvoza izvozom od čak 140 dosto.

izjavio je za Danas Vojislav Stanković, saradnik Centra za naučnoistraživački rad Privredne komore Srbije . Prema njegovim rečima za 11 meseci prošle godine agrar je ostvario izvoz vredan 1,1 milijardu dolara, što čini 19 odsto ukupne vrednosti izvoza Srbije.“ Suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iznosi 321,3 miliona dolara, sa stopom pokrivenosti uvoza izvozom od čak 140 dosto. Problem je, međutim, što je više od 60 odsto izvoza ostvareno izvozom na tržišta bivših jugoslovenskih republika, pa i u Crnu Goru“, tvrdi Stanković.
Užice – Ocenjujući da je prošla godina za Impol seval u Sevojnu, čiji je vlasnik firma Impol iz Slovenske Bistrice, bila uspešna, direktor tog preduzeća Ninko Tešić dodao je da su se stvorili uslovi da ova fabrika i narednih godina posluje s profitom. Fabrika je proizvela 48.000 tona proizvoda od aluminijuma, a prema Tešićevim rečima plan od 68.500 tona je realan. Prosečna neto zarada krajem prošle godine bila je 30.000 dinara, a od januara ove godine biće uvećana za oko 12 odsto. Za ovu godinu Tešić je najavio nastavak procesa modernizacije fabrike, što znači da će biti osavremenjeni peć za zagrevanje blokova i linija za bojenje, a uskoro bi u fabrici trebalo da se zaposli petnaestak radnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari