Sva pokretna i nepokrena imovina sremskomitrovačke industrije ventila u stečaju prodata je na licitaciji. Najbolju ponudu dala je firma iz Beograda Deneza M inženjering, koja je za za oko 117 miliona dinara kupila građevinske objekte, fabriku ventila, fabriku čeličnih konstrukcija i opremu mitrovačke fabrike.

Sva pokretna i nepokrena imovina sremskomitrovačke industrije ventila u stečaju prodata je na licitaciji. Najbolju ponudu dala je firma iz Beograda Deneza M inženjering, koja je za za oko 117 miliona dinara kupila građevinske objekte, fabriku ventila, fabriku čeličnih konstrukcija i opremu mitrovačke fabrike. Kupac se obavezao da će nakon licitacije zaključiti ugovor o kupovini, a izlicitiranu cenu isplatiti osam dana od zaključenja ugovora. Stečajni upravnik u MIV Živan Lukač objasnio je da nakon potpisivanja ugovora i isplate izlicitirane cene sledi rasprodaja stečajne mase poveriocima. Procenjeno je, međutim, da postignuta cena od oko 1,5 milion evra, neće biti dovoljna da se podmire svi dugovi, jer bi za ovu namenu i izmirenje svih potraživanja trebalo čak 10 miliona evra. Inače, rezultat javnog nadmetanja potvrdio je ono što se i očekivalo, a to je da neće preostati novca za pokriće zaostalih zarada zaposlenima i doprinosa za penzijsko-invalidsko osiguranje.
Vrbas – Industrija mesa Karneks objavila je da razgovara sa Međunarodnom finansijskom korporacijom (IFC) o kreditu „teškom“ od 10 do 20 miliona evra, koji bi bio upotrebljen za modernizaciju fabrike i rešavanje ekoloških problema. Zamenik generalnog direktora Karneksa Mirko Stefanović rekao je da se odgovor o odobravanju kredita očekuje do sredine 2007. godine. Prema njegovim rečima, kompanija iz Vrbasa ugovorila je i kupovinu četiri nove mašine, vredne 1,2 miliona evra, pomoću kojih će proizvodni kapaciteti biti povećani za 20 odsto. Reč je o punilici za trajnu robu i mašinama za paštetu, gotova jela i mesni narezak, koje bi u Karneks trebalo da stignu do sredine 2007. godine.
Poslednjeg trgovačkog dana 2006. godine na Beogradskoj berzi, nastavljen je trend probijanja rekorda, s obzirom na to da je ukupna vrednost prometa premašila 100 milijardi dinara, odnosno 1,2 milijarde evra. Ova vrednost prometa predstavlja povećanje od 108 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Tome je najviše doprinelo trgovanje akcijama koje je ove godine povećano za 123 odsto u odnosu na 2005. i iznosilo je 87,3 milijarde dinara, odnosno više od milijardu evra, što predstavlja najveću vrednost prometa ostvarenu u trgovanju ovim hartijama. Kada je reč o trgovanju obveznicama Republike Srbije promet je premašio 13,3 milijarde dinara što je za 45 odso više u odnosu na prošlu godinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari