Oko 340 zaposlenih u „Er Srbija graund servisiz“ (Air Serbia Ground Services), ćerci kompaniji nacionalnog avio-prevoznika Er Srbija, otpušteno je iz te firme da bi ih zaposlio beogradski aerodrom „Nikola Tesla“, od koga će Er Srbija nastaviti da „iznajmljuje“ njihove usluge, saznaje Danas.

Tako će, pored brojnih subvencija države ovoj kompaniji, država preuzeti i troškove za deo zaposlenih, kako bi Er Srbija, u vlasništvu Vlade Srbije i Etihad ervejza, nastavila sa merama uštede i racionalizacije.

Ova firma registrovana je za pružanje uslužnih delatnosti u avio-saobraćaju a zaposleni su radili na aerodromu – od informisanja putnika, izdavanja bording karata i ukrcavanja, što će nastaviti da rade i pod rukovodstvom aerodroma.

Iz AD Aerodrom „Nikola Tesla“ Beograd potvrdili su za Danas ovu informaciju dodajući da je to društvo sa Er Srbijom potpisalo „komercijalni sporazum kojim je dogovoreno da od 1. novembra 2017. godine 340 zaposlenih u službi ASGS (Air Serbia Ground Services) nastave sa radom u okviru Aerodroma Nikola Tesla, pod istim uslovima kakve su imali u službi ASGS“.

Oni naglašavaju da je sporazumom dogovoreno da aerodrom preuzme „stručno i edukovano osoblje, koje će svojim iskustvom doprineti održavanju standarda i visokog kvaliteta“ njihovih usluga.

Beogradski aerodrom pravda ovaj poslovni potez kao „odgovor menadžmenta na povećan obim posla“ dodajući da su dobili i saglasnost Komisije Vlade za davanje saglasnosti za novo zapošljavanje. Na pitanje koliko će novozaposleni koštati ovo preduzeće na mesečnom nivou, nisu odgovorili.

S druge strane, poslovni potez Er Srbije je da otpusti radnike, ali da nastavi da „autsorsuje“ odnosno iznajmljuje usluge istih tih radnika od beogradskog aerodroma, ukazuje predsednik sindikata Nezavisnost JAT u Er Srbiji Aleksandar Obradović. On je potvrdio za Danas da su kadrovske promene nastupile 1. novembra, ali kaže da je u ASGS ostalo još oko 80 zaposlenih, uglavnom menadžmenta, koji će vršiti nadzor nad uslugama koje će „kupovati“ od zaposlenih na aerodromu.

– Ostalo je oko 80 ljudi, a na aerodrom je prebačeno 340 radnika. Ti ljudi su zadržali praktično iste pozicije, rade na istoj lokaciji, samo im se promenio poslodavac, većina je dobila i povećanje plate tako da su mahom zadovoljni, a kako i da ne budu kad im je alternativa bila da ostanu bez posla – objašnjava Obradović.

Iz Er Srbije nisu ni potvrdili ni demantovali ove navode kao što nisu odgovorili na pitanja da li se eventualno planira gašenje povezanih kompanija „Ground services“ ili „Air Serbia Catering Beograd“ koje je takođe u njihovom vlasništvu.

Ovim potezom Er Srbija nastavlja najavljenu racionalizaciju troškova, u okviru koje je već otpušteno 30 radnika, zatvorena većina poslovnica, a spekulisalo se i o preseljenju iz poslovnih prostorija u novobeogradskom naselju Belvil u zgradu na aerodromu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari