U fabrici Zastava oružje zbor radnika zbog otkaza predsedniku sindikata, najavljen generalni štrajk 1Foto: FoNet / Nenad Đorđević

U kragujevačkoj fabrici Zastava oružje u toku je zbor radnika a najavljena je i jednočasovna obustava rada zbog otkaza koji je dobio predsednik Samostalnog sindikata preduzeća Dragan Ilić.

Najavljeno je i da će u ponedeljak 15. aprila biti generalni štrajk u fabrici ako Ilić ne bude vraćen na posao.

Ilić je juče dobio otkaz jer se, kako tvrdi, u petak nije čekirao prilikom izlaska iz fabrike. On je fabričku kapiju prošao u automobilu Saveza samostalnih sindikata Srbije kada je išao u kancelariju direktora preduzeća gde je bio zakazan sastanak kome je prisustvovao i predsednik Saveza samostalnih sidnikata Srbije Ljubisav Orbović.

Zboru radnika Zastava oružja prisustvuje oko 30 predstavnika Samostalog sindikata u kragujevačkim fabrikama, predsednik Samostalnog sindikata metalaca Zoran Vujović i predstavnici UGS „Nezavisnost“ Kragujevca i Sindikata „Sloga“.

Na tom skupu je osuđen potez rukovodstva fabrike i pozvan je direktor Mladen Petković da povuče odluku o otkazu Iliću kako bi se predupredile sindikalni protesti.

Ilić je novinarima rekao da je otkaz koji je dobio udar na sindikalne aktivnosti i na jedan od najjačih sindikata, uoči planirane dokapitalizacije fabrike i drugih poslovnih poteza koji su na štetu radnika.

Zastava oružje zapošljava 2.600 radnika, od kojih je 2.100 zaposleno na neodređeno vreme, a fabrički Samostalni sindikat okuplja 1.800 radnika.

Predsednik Samostalnog sindikata Kragujevca Jugoslav Ristić je istakao da dešavanja u Zastava oružju pokazuju da niko nije zaštićen i da svakom može da se desi da dobije otkaz bez bilo kakvog pravnog osnova.

On je kazao da će nadležnima biti prijavljeno postupanje rukovodstva fabrike u slučaju Ilića, ali da ne veruje da će oni reagovati.

Zaposleni u Zastava oružju tvrde da im se preti posledicima ako napuštaju fabriku da bi prisustvovali zboru radnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari