Od 9. aprila, kada je prva srpska kompanija primljena na listing A Beogradske berze druga preduzeća koja ispunjavaju uslove listinga ubrzavaju pripreme za izlazak na tu listu. Iako je reč o pripremama, s obzirom na to da zvanični zahtevi za listing sa propisanom dokumentacijom još nisu podneti, treba podsetiti šta znači listiranje hartija.

Od 9. aprila, kada je prva srpska kompanija primljena na listing A Beogradske berze druga preduzeća koja ispunjavaju uslove listinga ubrzavaju pripreme za izlazak na tu listu. Iako je reč o pripremama, s obzirom na to da zvanični zahtevi za listing sa propisanom dokumentacijom još nisu podneti, treba podsetiti šta znači listiranje hartija. Na Beogradskoj berzi funkcionišu vanberzansko i berzansko tržište koje se sastoji od liste A i liste B. Vanberzansko tržište u ovom trenutku obuhvata akcije više od 1.400 kompanija, koje se na tržište Berze uključuju na osnovu zakonske obaveze. Pritom se, u trgovanju na vanberzanskom tržištu, na osnovu investicionih odluka kupaca i prodavaca, odnosno ponude i tražnje, izdvajaju akcije koje su investitorima najitenresantnije i samim tim ostvaruju veće obime trgovanja, kao i pozitivan trend kretanja cena. S druge strane, uključenje hartija na listing podrazumeva da preduzeće samo proceni šta će mu doneti takav izlazak na tržište kapitala. Zahtevi sa dokumentacijom podnose se Komisiji za listing Beogradske berze, a spisak dokumentacije nalazi se na web prezentaciji: http://www.belex.co.yu/ u Pravilniku o listingu i kotaciji. Svakako značajan korak ka listiranju preduzeća predstavlja i izrada Prospekta – dokumenta u kome su publikovane sve značajne informacije o poslovanju firme, bitne za donošenje odluke o eventualnom ulaganju u akcije preduzeća. Važan deo Prospekta predstavlja i izveštaj o izloženosti riziku, uključujući informacije o tome kako preduzeće posluje i kakva je njegova pozicija na tržištu. Istovremeno, potrebno je uključiti i informacije o prethodnim i tekućim performansama preduzeća, kao i izveštaje o strategiji budućeg poslovanja preduzeća, koji ni u kom slučaju ne smeju sadržati bilo kakva obećanja u smislu budućih poslovnih rezultata. Kriterijumi koji su propisani za uključenje hartija na listing Beogradske berze pre svega se odnose na veličinu preduzeća, reviziju finansijskih izveštaja, otvorenost javnosti, ali i broj slobodnih akcija za trgovanje, broj akcionara, isplatu dividendi, poštovanje principa korporativnog upravljanja, garantovanost emisije hartija od vrednosti, ali i istorijat trgovanja na Beogradskoj berzi, ukoliko takav postoji.

Prednosti listiranja

Pogodnosti listiranja akcija na Berzi značajne su i sa aspekta razvoja poslovanja preduzeća. Listirane kompanije nalaze se u povoljnijem položaju i kada je reč o troškovima, s obzirom na to da je vrednost preduzeća moguće izračunati u svakom momentu korišćenjem podataka o tržišnoj kapitalizaciji preduzeća, čime su stvoreni uslovi za izbegavanje dodatnih troškova i eventualnioh problema u poslovima procene vrednosti kapitala.

Listiranje akcija određene kompanije istovremeno znači i stalnu komunikaciju sa investicionom javnošću, o svim relevantnim informacijama koje mogu uticati na formiranje investicione odluke. Uobičajeno je da listirana preduzeća imaju mnogo povoljniji koeficijent akcijskog kapitala i zaduženosti, što im takođe omogućava povoljniji tretman kada je u pitanju kreditno zaduživanje. Obaveza javnog objavljivanja informacija čini poslovanje ovih preduzeća transparentnim, što ih samo po sebi čini privlačnijim za potencijalne poslovne partnere i investitore. Pored toga, publikovanje podataka o poslovanju, koje predstavlja propisanu obavezu kompanije, upravo zbog redovnog izveštavanja i dostupnosti javnosti, mnogo više privlači pažnju budućih poslovnih partnera i investitora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari