U Hestilu strepe od otkaza 1

“Zbog dužeg bolovanja, desetak radnika smederevske železare, koju je preuzeo kineski Hestil, očekuje otkaz.

Iako to nije u skladu sa našim propisima, raskinuti su neki ugovori o radu za koje je bilo obećano da će biti produženi, a veliki broj radnika strepi da će nakon nove sistematizacije koja se priprema ostati bez posla”, tvrdi izvor Danasa čiji je identitet poznat redakciji.

On dodaje i da strah od otkaza blokira one koji bi hteli da se požale zbog problema u radu, kao i da su evidentne kulturološke razlike u načinu upravljanja i poslovnoj kulturi, tako da polako blede visoki standardi koje je u odnosu poslodavac – zaposleni postavio bivši vlasnik Ju-Es stil. Naš sagovornik ističe i da radnici u rešavanju problema koji se povremeno javljaju ne mogu da računaju ni na pomoć države, jer je ona u ovom trenutku spremna da čuje samo pozitivne efekte privatizacije železare koja je predugo opterećivala budžet. Ipak, naš izvor ukazuje da bi bar kod budućih aranžmana sa kompanijama iz drugih zemalja, a najavljuje se sličan dogovor za RTB Bor, država morala mnogo agilnije da zaštiti radnike i da osigura primenu domaćeg zakonodavstva.

U sindikatu železare ne potvrđuju ove primedbe, ali priznaju i da nemaju dovoljno informacija.

– Tačno je da ima mnogo prekovremenog rada, ali se on redovno plaća. Pogonima i poslovnim celinama upravljaju naši ljudi, pa i ako ima mobinga, potiče od njih i nije nešto što se i ranije nije dešavalo. Kinezi su samo u vrhu menadžmenta i zaista su korektni, ljubazni, bez reči i odmah reaguju kada im se kaže da nešto treba nabaviti ili uraditi. Ipak, sa njima imamo malo kontakta a radnici nam se slabo obraćaju, prezauzeti su. Ipak, koliko ja znam, ljudi su zadovoljni jer imaju posao, plate, železara radi – kaže Miroslav Gujaničić iz Nezavisnog sindikata metalaca u Hestilu i dodaje da više sindikalnog upliva u radne procedure očekuje preko odbora za bezbednost, čije formiranje kasni jer još nije održana ni konstitutivna sednica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari