U Hrvatskoj oko 5.000 turista iz Srbije 1Foto: Pixabay/jucia13 (Ilustracija)

U Hrvatskoj boravi oko 5.000 turista iz Srbije i oko 11.000 iz Bosne i Hercegovine, iako je iz epidemioloških razloga zvanično zatvorila svoje granice za državljane te dve zemlje, piše danas zagrebački Jutarnji list.

Dnevnik navodi da građani koji uz državljanstvo Srbije ili BiH imaju državljanstvo neke članice EU mogu slobodno kao i do sada da ulaze i borave u Hrvatskoj bez ograničenja, bez obzira na to odakle dolaze, prenela je agencija HIna.

„Iako u BiH i Srbiji broj zaraženih eksponencijalno raste i svakog je dana više od 300 novozaraženih, Hrvatska i dalje delu njihovih državljana omogućava nesmetan ulazak na svoju teritoriju. Takav potez pravda se borbom za što bolju turističku sezonu“, piše list.

Prema podacima Hrvatske turističke zajednice, u ovom trenutku u Hrvatskoj je oko 5.000 turista iz Srbije i oko 11.000 iz BiH. Reč je o onima koji su se prijavili putem aplikacije evisitors. Tu nisu evidentirani vikend-turisti koji iz Hercegovine dolaze na jednodnevni boravak na hrvatsku obalu.

U ovom trenutku u Hrvatskoj boravi oko pola miliona stranih gostiju. Najviše iz Nemačke, Austrije, Slovenije, Češke, Mađarske, Slovačke.

Za sada ni jedna od zemalja iz kojih na Jadran dolazi najviše turista, nije stavila Hrvatsku na svoju crvenu pandemijsku listu i propisala da oni koji dolaze iz Hrvatske prvo moraju u karantin, piše Jutarnji list.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari