Zbog toga od 400 primljenih kolega, nakon isteka, ugovor na određeno neće biti produžen za njih 22 – kažu za Danas u kompaniji Ikea Srbija.

U pisanom odgovoru ističu da su svim zaposlenima želeli da pruže priliku da „razviju nove veštine i steknu vredno radno iskustvo“.

– U pitanju su ugovori na određeno vreme, koji zbog optimizacije poslovanja sada nisu produženi, izuzev u slučaju angažovanih koji su pokazali izuzetnu motivaciju i rezultate. Želimo da naglasimo da smo prilikom sklapanja ugovora o angažovanju na određeno vreme, vrlo transparentno i iskreno komunicirali uslove angažovanja – navode u toj kompaniji i dodaju da su „im kupci i njihovo zadovoljstvo uvek na prvom mestu, da se trude da nađu balans između potreba zaposlenih i poslovnih zadataka, a da bi to postigli, neophodno je da se obezbedi adekvatan broj zaposlenih, koji imaju potrebne veštine“.

Inače, reč je o uobičajenoj praksi ove švedske kompanije, koja je pre nešto više od dve godine potvrđena i u Hrvatskoj, kada je nekoliko meseci nakon otvaranja, po smirivanju „prvog talasa interesovanja potrošača“ broj od oko 300 zaposlenih smanjen za deset odsto.