U Nišu naplata poreza na imovinu uvećana za 150 miliona dinara 1Ilustracija Foto: wikipedija / Maxim

Građani Niša platili su od početka godine 868 miliona dinara na ime poreza na imovinu, što je za 150 miliona više nego u istom periodu prošle godine, izjavila je danas sekretar Sekretarijata za lokalnu poresku administraciju Nina Ilić.

Ona je istakla da su poreski prihodi povećani, jer je za oko milion kvadrata povećana oporezovana površina stambenih i poslovnih objekata.

„Od marta prošle godine radimo kontrolu objekata na terenu i ažuriramo bazu podataka, što za rezultat ima tih milion kvadrata više za oporezivanje. Nastojimo da do kraja godine završimo rad na terenu, kako bi protiv vlasnika objekata koji se nisu odazvali našem pozivu za upis stvarne kvadrature mogli da vodimo postupak po službenoj dužnosti“, rekla je Ilić agenciji Beta.

Prema njenim rečima, prihod od poreza na imovinu delom je uvećan jer su ove godine stigli na naplatu svi reprogrami koje je lokalna poreska administracija odobrila prošle godine.

„Poražavajuće je međutim to što smo od 6.490 odobrenih reprograma morali da poništimo oko 4.000 jer poreski obveznici nisu redovno plaćali svoje obaveze. Za zaostale dugove tih obveznika moraćemo od septembra ili oktobra da pokrenemo postupak prinudne naplate“, naglasila je Ilić.

Ona je podsetila da zahtev za reprogram mogu da podnesu svi poreski obveznici, osim onih kojima je rešenje o reprogramu poništeno.

„Naš savet je da se ne ide u dug period otplate, već da reprogram traje kraće kako bi se dug što pre otplatio i što pre ostvarilo pravo na otpis 50 odsto kamate“, izjavila je Ilić.

Kako je ukazala, Zakon o poreskom postupku propisuje rok za reprogram od 60 meseci, ali se taj rok podrazumeva za velika dugovanja, dok lokalna poreska administracija ima diskreciono pravo da odlučuje o broju rata za otplatu.

„Nezaposlenim licima odobravamo rok otplate i preko 12 meseci, a za zaposlene i penzionere, naročito ukoliko se radi o manjim dugovima, rok je do 12 meseci“, rekla je Ilić.

Lokalna poreska administracija u Nišu, podsetila je Ilić, krajem prošle godine poslala je poreskim dužnicima više od 14.000 opomena za plaćanje duga za porez na imovinu, a krajem ove godine poslaće izmedju 5.000 i 7.000 opomena.

Ilić je izjavila da je za 2019. godinu planirani prihod grada od poreza na imovinu 1,2 miijarde dinara i da će taj iznos verovatno biti ostvaren.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari