U Nišu se brane i Beograd, Kraljevo... 1Foto: FB strana NDBG

Dolaskom građana Beograda, u organizaciji Inicijative „Ne da(vi)mo Beograd“, na protesna okupljanja Nišlija, koje su isprovocirali „naduvani“ računi za daljinsko grejanje, „bahatost i javašluk javnih preduzeća“ i „komunalna politika gradske vlasti na štetu osiromašenih građana“, a koji traju svakodnevno od 30. januara, sutra uveče bi trebalo da se obustave do daljeg.

Večeras bi trebalo da se nezadovoljnim Nišlijama obrate i govornici iz Lokalnog fronta Kraljevo. Udruženi pokret slobodnih stanara (UPSS), koji je organizator protesta u Nišu, kao i njihove kolege iz Lokalnog fronta Kraljevo i „Ne da(vi)mo Beograd“ su, inače, osnivači i članovi Građanskog fronta Srbije.

– Veoma je moguće je da se protestima građana Niša i Zrenjanina, koje organizuju naše kolege iz Centra za zaštitu potrošaća Begej, a koje su isprovicirali preveliki računi za grejanje, priključe i građani Kragujevca, pošto su aktuelni razgovori Kragujevačkog kućnog saveta, sa kojim sarađujemo, sa predstavnicima tamošnje gradske vlasti- propali. Naravno, postoji i ozbiljna mogućnost da se protesti u Nišu nastave jer niška gradska vlast i Toplana nisu regovali na zahteve građana, pre svega one da se cena grejanja snizi na relnu, naše udruženje dobije „praznu stolicu“ u Nadzornom odboru Gradske toplane, te da se o računima, javnim preduzećima i komunalnoj politici organizuju javne debate u kojima bi učestvovali nadležni gradski funkcioneri i naši predstavnici, pošto su do sada ti funkcioneri izigrali sve što smo dogovorili na sastancima na kojima nije bilo medija i građana- kaže za naš list Saša Kostić, predsednik UPSS-a.

Inicijativa „Ne da(vi)mo Beograd“ je, inače, svoj dolazak na protest u Nišu najavila na fejsbuk profilu, pod sloganom “Podrška Nišlijama”. Predstavnici Incijative su pozvali sve zainteresovane sugrađane da im se pridruže.

– Osiromašeni, obespravljeni, poniženi, ali nisu poraženi. Nišlije danas ustaju za sve građane Srbije i zato je naša dužnost da im se pridružimo. Ovih dana se borba za Naš Grad dešava u Nišu i zato iz Beograda krećemo u petak 3. februara. Troškove puta snosiće Inicijativa “Ne da(vi)mo Beograd”- navodi se u pozivu Inicijative.

Predstavnici niškog UPSS-a su, inače, na ovim protestima, kojima je prisustvovalo po nekoliko stotina ljudi, upozorili da su decembarsk računi za daljinsko grejanje porasli i za 110 odsto u odnosu na novembarske, te da Nišlije, kako su kazali, plaćaju dva i po puta skuplje grejanje nego građani Beograda. Prema njihovoj tvrdnji, niška Toplana koristi skuplji gas nego većina drugih toplana u Srbiji, jer joj ga isporučuje Jugorzgas a ne „jeftiniji“ Srbijagas, a radnici toplane „šteluju“ veći i nepotrebni protok u podstanicama, kako bi dodatno „naduvali“ račune. Fiksni deo računa za grejanje se, pri tom, naplaćuje 28,24 dinara po kvadratu, a trebalo bi 11 dinara, koliko pokazuju proračuni stručnjaka UPSS-a. Niš je, takođe, jedan od retkih gradova u kojima se cena grejanja obračunava po potrošnji, a ne po kvadraturi stana, što je nepovoljno jer stambeni objekti nisu energetski efikasni već uglavnom stari.

Čelnici gradske vlasti i Toplane su, pak, aktuelne proteste „iskoristili“ da na lokalnim medijima negiraju sve optužbe ili navode UPSS-a, te da dovedu u pitanje njihove zahteve. Direktor Gradske toplane Zoran Stojanović je ocenio da UPSS „nema legitimitet“ da istupa u ime korisnika daljinskog tgrejanja, niti da traži „praznu stolicu“ u NO Toplane, jer „ne predstavljaju stanare, već samo sebe“, podsećajući da se na protestima koje to udruženje organizuje „skupi svega 200 do 300 ljudi“. On je naglasio da građani Niša „ne mogu da očekuju smanjenje računa“ jer su oni uvećani zbog toga što je „ova zima najhladnija u odnosu na druge prethodnih godina“, a proverom je utvrđeno da „nema nikakvih greški ni u očitavanju i obračunima“. Negirao je da radnici Gradske toplane „šteluju“ protok toplotne energije u podstanicama.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović je dodao da gas koji Niš dobija preko Jugorzgasa „nije skuplji“ ili je „skuplji samo malo“. Takva isporuka je, međutim, regulisana međudržavnim ugovorom između Srbije i Rusije i lokalna vlast ne može da na to utiče, zaključio je.

Prijava za put u Niš

Inicijativa „Ne da(vi)mo Beograd“ obavestila je zainteresovane sugrađane da ukoliko žele na protest u Niš mogu da se prijave putem fejsbuka Inicijative ili na njen oficijelni mejl (nedavimobeograd@gmail.com).

Obaveštenja i prekršajne prijave protiv toplana’]

Do sada su niški UPSS, kao i Lokalni front Kraljevo, zrenjaninski Centar za zaštitu potrošača „Begej“ i Kragujevački kućni savet realizovali i akciju u okviru koje su korisnici daljinskog grejanja potpisivali i dostavljali nadležnima „obaveštenje“ da nakon 29. decembra prošle godine, koji je po Zakonu o energetici krajnji rok da toplane zaključe pojedinačne ugovore sa korisnicima, oni „nemaju nikakve ugovorne obaveze prema toplanama“, te da će „nastavak isporuke toplotne energije smatrati ugovorno neobavezujućom i dobrovoljnom uslugom“. Prema dostupnim informacijama, toplane u Srbiji nisu zaključile ovakve ugovore sa građanima, a UPSS je zbog takvog zakonskog propusta podneo prekršajnu priavu protiv niške Gradske toplane, pozivajući druga udruženja da učine isto u svojim gradovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari